Flygbild över industriområde

En industriell implementering av HYBRIT-processen

HYBRIT Demonstration Project

Med HYBRIT-projektet siktar LKAB, tillsammans med SSAB och Vattenfall, på att revolutionera industrin genom att byta ut fossilbaserad teknik mot en vätgasbaserad process för järn- och stålproduktion. Projektet har fått stöd från EU:s innovationsfond, CINEA.

Om projektet

Målet med HYBRIT-projektet är att minska koldioxidutsläppen från järn- och stålindustrin genom att skapa en fossilfri värdekedja, från järnmalm till stål, där vätgas producerad av ren energi används, istället för kol och koks. Det här är ett viktigt steg för att nå målen uppsatta i EU:s vätgasstrategi och europeisk klimatneutralitet till 2050.

Idag står råjärnsproduktion i koleldade masugnar, följt av ståltillverkning med syreomvandlare, för 95% av den globala stålproduktionen från järnmalm. Den här metoden ger ett högkvalitativt och höghållfast stål, men även en toppmodern masugnsprocess generar cirka 1,6 ton CO2eq för varje ton råstål producerat (det globala genomsnittet är cirka 2,2 ton CO2eq per ton råstål).

HYBRIT-teknologin har potentialen att ersätta den traditionella masugnsmetoden, med kol och koks, med fossilfri, vätgasbaserad direktreduktion. Målet med demonstrationsprojektet är att i ett första steg utveckla en värdekedja för 1,2 miljoner ton råstål årligen. Det utgör 25% av Sveriges stålproduktion och skulle kunna resultera i minskade utsläpp av växthusgaser om 1,43 miljoner ton CO2eq under de första tio åren av produktion.

Det här kräver massor av innovation på både teknisk och logistisk nivå: inklusive anläggningsdesign, driftsätt, konstruktion, kvalitet, tillgänglighet och underhåll.

Projektsammanfattning

Koordinator:
Hybrit Development AB

Mottagare:
SSAB EMEA AB, Luossavaara-Kiirunavaara AB

Lokalisering:
Sweden

Sektor:
Järn och stål

Mottaget belopp från Innovationsfonden:
EUR 143 000 000

Minskning av växthusgaser:
14,3 Mt CO2eq (under de första tio åren av produktion)

Starttid:
April 2022

Stöd från EU:s Innovationsfond

HYBRIT-initiativet har erhållit totalt 143 miljoner Euro i stöd från EU.

Illustration över framtida direktreduktionsanläggningar på industriområdet i Malmberget

Banbrytande anläggning i Gällivare

En fullskaleanläggning för direktreduktion av järnmalm med 100% vätgas kommer att byggas på vårt industriområde i Gällivare. Det här är ett stort steg framåt jämfört med nuvarande naturgasteknik, som bara kan använda vätgas i liten utsträckning.

Illustration över framtida vätgasanläggningar på industriområdet i Malmberget

Vätgas från ren energi

Demonstrationsprojektet inkluderar byggandet av en elektrolysanläggning med en kapacitet på 500 MW, för produktion av fossilfri vätgas, i Gällivare, där vi drar nytta av den stora andelen vind- och vattenkraft i området.

Järnsvamp

Värdekedja för fossilfritt stål

Genom demonstrationsprojektet för HYBRIT-tekniken skapar vi en ny, fullständig värdekedja för järn- och stålproduktion, från järnmalm till färdigt stål, baserad på vätgasteknik.

En viktig byggsten för att nå EU:s vätgasstrategi och bidra till att nå målet om ett klimatneutralt EU till 2050.
Utöver att stärka den befintliga europeiska värdekedjan för stålproduktion, kommer projektet bidra till skapandet av nya europeiska värdekedjor, så som elektrolysörtillverkning och vätgaslagring
Positiva effekter på den lokala och regionala ekonomin, både när det gäller sysselsättning och bidrag till en grön ekonomi.

Regionalt, nationellt, globalt

Många av lösningarna som kan komma ur demonstrationsprojektet är överförbara, regionalt, nationellt och globalt. Förutom den planerade utökningen av projektet med byggandet av ytterligare produktionskapacitet i Gällivare är vätgasproduktionen samt potentiell framtida vätgaslagring, exempelvis, överförbara inom branschen till andra platser, särskilt med tanke på att den samtidiga utvecklingen av väteproduktion, lagring, transport och användning minskar risker och driver utvecklingen framåt.

Teknikens replikerbarhet är förknippad med enorma klimatfördelar, vilket kan ha stor påverkan på stålproduktionen över hela världen. På branschnivå räknar man med att lösningen kan minska utsläpp med en miljard ton CO2eq per år fram till 2050.

Fabriksbyggnad med HYBRIT-logga

Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA). Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.