Anna utforskar Gällivare på djupet och på höjden

20 juni 2022

Som en detektiv på djupet tar hon sig an komplicerade berggrunder i jakten på malm. Anna Hynynen är prospekteringsgeologen som lämnade Borås och Göteborg för ett riktigt äventyrsliv i Gällivare. På fritiden hittar ni henne på en klättervägg, en bergstopp eller i hängmattan mellan träden där hon laddar batterierna inför nästa äventyr.

Anna_Hynynen_webb.jpg

Berätta om dig själv och din bakgrund?

– Mitt intresse för geologi kom när jag hängde på en bergsvägg i Göteborg, den omtalade ölväggen. Jag kom på mig själv med att fundera över vilken bergart det var och ville veta mer. På den vägen är det. Jag föddes och växte upp i Borås, för övrigt Sveriges regnigaste stad, med mamma, pappa och tre bröder. Jag har alltid haft lite svårt för att sitta still, gillar utmaningar och är lite vild (som liten tog jag ett paraply och hoppade från hustaken precis som Madicken). Efter gymnasiet letade jag efter en lämplig universitetsutbildning. Jag har alltid känt en dragningskraft till Norrland vilket ledde mig till en civilingenjörsutbildning i Luleå efter studenten 2016. Utbildningen var dock inget för mig så jag hoppade av 2017. Jag landade i Borås, reste runt lite i världen och sökte sedan in till geovetenskap på Göteborgs Universitet. Där studerade jag i tre år och utbildningen passade mig perfekt.

Hur hamnade du på LKAB?

– Dagen efter min examen, 2021, började jag en visstidsanställning som prospekteringsgeolog för Boliden. När jag och en kollega var på SM i klättring i Luleå träffade jag LKAB som hade en monter på plats. Jag blev intresserad, ställde en massa frågor och när min anställning på Boliden var över ringde jag upp LKAB:s HR-avdelning. Det visade sig att de hade en tjänst ute som prospekteringsgeolog. Jag sökte jobbet och fick det, och började på LKAB den 15 februari i år.

Vad jobbar du med idag?

– Gruvnära prospektering. Tillsammans med mina fantastiska kollegor undersöker vi outforskade djup i Malmberget. Genom att studera borrkärnor som tas upp från djupet kan vi lista ut hur berget har bildats. Det blir som ett slags titthål in i jordens historia. Utifrån det bygger vi upp en geologisk modell över malmkropparna och omkringliggande bergarter.

Vilka utmaningar får du hantera i ditt jobb?

– Bergarterna i Malmberget bildades för ungefär 1,9 miljarder år sedan. Under alla dessa år har berggrunden omvandlats av flera olika processer vilket har resulterat i en komplicerad geologi. Därför krävs det ett otroligt detaljerat detektivarbete för att lista ut hur bergarterna bildades och vart järnmalmen eventuellt kan sitta. Det är både en utmaning och otroligt spännande.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Kollegorna. De har gjort ett fantastiskt jobb med rekryteringen. Vi har lika kul på jobbet som på fritiden. Efter arbetsdagens slut åker vi skidor på Dundret. Under påskhelgen åkte vi till Narvik och klättrade i berg. Jag som person är äventyrlig och jobbet är utforskande. Det passar mig perfekt.

Vad betyder LKAB:s värdeord ENA (engagerad, nytänkande, ansvar) för dig?

– Att vara engagerad i det man gör och i sin omgivning är viktigt för både sin egen personliga utveckling och för att skapa en bra arbetsgrupp. Det handlar mycket om att vara framåtsträvande och inte blicka för mycket bakåt. När det kommer till nytänkande tror jag att det hänger ihop med nyfikenhet. Är man nyfiken och engagerar andra kan man hitta nya vägar till innovation. Jag tar ansvar för mig själv, men vi har även ett ansvar på liten och stor nivå. Vi har ett ansvar för samhället och att se till att vi arbetar på ett miljömedvetet sätt. Jag är stolt över vårt miljöarbete på LKAB och att vi respekterar samhällena som vi verkar i.

Hur hanterar du Säkerheten först i ditt yrke och privat?

– Om du är nyfiken när du kommer in i en ny omgivning och situation, tror jag att du upptäcker risker lättare. Vi får inte ta säkerheten för given. Inom klättring brukar vi säga; du kommer aldrig ifrån ett helt liv utan att stöta på risker men det gäller att kalkylera riskerna och ta smarta beslut utifrån dina förutsättningar. Vi kan tänka till tre gånger innan vi gör något. Om jag ska ge mig i väg på ett klättringsäventyr tänker jag till flera veckor innan. Planering är a och o.

Hur ser dina framtidsdrömmar ut?

– Jag ser mig själv på LKAB ett tag framöver nu. Jag ser ett liv här som passar mig, både i Gällivare och på arbetet. Det kommer att finnas många nya djup att utforska, och ovissheten – att man inte vet vad som finns där på djupet – lockar mig att stanna kvar och utforska det. Närheten till fjällen, Norge och det jag gillar att göra är ett stort plus. Jag strävar efter att bli den bästa geolog jag kan bli och jag är verkligen på rätt plats för det. Här finns specialister med bred kunskap och erfarenhet att lära av. Framöver vore det en dröm att jobba mer utomhus, som fältgeolog.

Vad gör du helst en ledig dag?

– Även en vilding som mig behöver ibland ladda batterierna. Då tar jag med mig hängmattan, en termos med kaffe och cyklar upp till en fin utsiktsplats här på Repisvaara där jag bor. Sedan njuter jag av solen och kaffet i min hängmatta. Är batterierna redan laddade tar jag gärna med mig kollegorna, drar till Norge och klättrar i bergen.

Anna Hynynen

Ålder: 25 år.Familj: Pojkvän.Bor: I en tvåa på Repisvaara med utsikt över Dundret.Utbildning: Geovetenskap på Göteborgs Universitet.Yrke: Prospekteringsgeolog. Fritidsintressen: Klättring, löpträning, mountainbike, triathlon, bergsbestigning och allt som är äventyrligt.Senast lästa bok: Into Thin Air av Jon Krakauer.Favoritfilm: Sanctum.