André guidar LKAB:s företagsgäster

12 juni 2017
Ung man som kör bil
”Det gäller att hålla humöret uppe. Ett utmanande jobb, men också väldigt kul”, säger André Douhan, besöksguide på LKAB

André Douhan arbetar som besöksguide i Kiruna och tillsammans medsina fyra kollegor tar han hand om guidningar av LKAB:s företagsgäster. I sommar kanske du träffar honom på en turistguidning i LKAB:s gruva i Malmberget, turer som bokas via Gällivare turistbyrå.

Berätta om ditt arbete och vad du arbetar med just nu?
– Som besöksguide guidar jag i hela LKAB:s verksamhet, från gruva till hamn och dessutom i samhället på grund av den pågående samhällsomvandlingen. I sommar guidar jag turister i LKAB:s gruva i Malmberget, turer som bokas via Gällivare turistbyrå.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Eftersom jag är en pratglad, nyfiken och social kille så är det en förmån att få träffa folk och presentera företaget och dess verksamhet på arbetstid. Vi guider är ju ansiktet utåt för företagets gäster och det gäller att vara påläst. Vi brukar säga att vi måste kunna lite om väldigt mycket.

Vilka är de största utmaningarna?
– Som guide måste du vara stresstålig, ansvarsfull och flexibel och ha inställningen att det alltid går att hitta lösningar. Förutom att programmet kan ändras med kort varsel på grund av väder och vind eller försenade flyg så är det jag som guide som ansvarar för gästens säkerhet och välmående under besöket. Dessutom är ju alla gäster olika och då krävs ett personligt bemötande som ska kännas unikt just för den gästen. Det gäller att hålla humöret uppe. Ett utmanande jobb, men också väldigt kul.

Vilka gäster är roligast att guida?
– Det är gäster som aldrig har varit i en gruva förut. Då får jag möjlighet att bryta en gammal fördom – förvånansvärt många tror fortfarande att gruvan är mörk och trång och att hacka och spade används för att bryta malm. När vi då åker ner med buss och kommer till våra rena och ljusa ytor under jord… ja, just dessa gäster brukar vara väldigt nöjda med sitt besök.

Hur laddar du dina batterier?– Jag gillar att resa och uppleva andra miljöer. För mig är det viktigt att skaffa nya erfarenheter, utmana mig själv och pröva nya saker. Jag har till exempel pluggat japanska i Sapporo i Japan och åker gärna snowboard i Alperna.