50-årsjubilerande Hilux besökte LKAB

23 april 2018
Bil under jord

Tisdagen den 13 mars tog LKAB emot Toyota med anledning av modellen Hilux 50-årsjubileum. Den splitternya hiluxmodellen filmades och fotograferades under jord inför lanseringen.

Den 21 mars är det exakt 50 år sedan den första generationen Toyota Hilux såg dagens ljus. Omkring 20 miljoner exemplar och åtta generationer senare lanserar Toyota en helt ny modell.– Inför lanseringen valde Toyota noga och väl för att hitta rätt typ av miljö för att filma och fotografera den nya modellen. Valet föll på LKAB och underjordsgruvan i Kiruna eftersom vi har en anmärkningsvärd fordonsflotta och som Toyota själv beskriver det ”LKAB använder bilen i en tuff och påfrestande miljö”, säger Josefine Ejemalm, kommunikatör på LKAB.

För att ro besöket i land deltog Jan Fjällborg, Mikael Menna och Emil Mattila från LKAB:s fordonsverkstad i Kiruna. Trion agerade bland annat chaufför och Jan Fjällborg svarade tålmodigt på Toyotas många och kluriga frågor.– Vi har närmare 400 hiluxbilar i tjänst. Flertalet av bilarna körs under jord och det är en påfrestande miljö. Modellen är driftsäker, stryktålig men framförallt säker och lätt att underhålla, säger Jan Fjällborg, produktionschef på LKAB.

I samband med lanseringen kommer en film att användas, som visar den nuvarande hiluxmodellen och den nya modellens födelse. Det illustreras bland annat genom att den nuvarande modellen åker ner genom gruvinfarten i kirunagruvan – samtidigt som den nya modellen åker upp.