LKAB i Almedalen

LKAB och Norra Scen är tillbaka på politikerveckan i Visby. Välkommen att ta del av viktiga samtal om den gröna industriomställningen i norr.

00 dagar
00 timmar
00 minuter
00 sekunder
Man med mikrofon stående på podium
Två personer på en scen, varav en håller i ett timglas.

Resan mot en hållbar framtid

Tillsammans med andra samhällsaktörer och ledande röster från näringslivet, politiken och akademin samlas vi i Almedalen för att diskutera vägen framåt för den pågående omställningen. Vilka knutar återstår, och vad behöver vi lösa för att möjliggöra resan mot en hållbar framtid?

Man håller föredrag

Norra Scen – arena för grön omställning

I samarbete med Region Norrbotten och Luleå tekniska universitet sätter vi upp Norra Scen, strax norr om Almedalsscenen. Arenan arrangerades för första gången ifjol, med välbesökta seminarier och uppskattade samtal.

Häng med på resan!

Registrera dig nedan för att få senaste nytt om våra evenemang och talare i Almedalen.

Det här är det mest strategiska samtalet inom det här ämnet som jag någonsin upplevt i Almedalssammanhang.

Johan Rockström
Publik av lyssnande människor

LKAB i Almedalen 2023

I årets program har LKAB mycket fokus på energi och elektrifiering kopplat till den nödvändiga omställningen. Vi deltar även i många samtal om bland annat kritiska råmaterial och ökad självförsörjning, infrastruktur, tillståndsprocesser och samhällsutveckling.

LKAB arrangerar tre seminarier/samtal varav ett rundabordssamtal på Norra Scen den 29 juni. Modererar gör Karin Hübinette. Vi finns på Fiskargränd 5. Välkommen!

Våra seminarier

Elbehov och framtidens energiförsörjning i ljuset av omställningen

Elektrifieringen och omställningen av industrin är en av nycklarna för att möta klimatutmaningen. Hur ser planerna för till exempel LKAB:s produktion av koldioxidfri järnsvamp med hjälp av vätgas ut egentligen, hur påverkar omställningen energisystemet och elmarknaden, och vilka vägar står till buds när framtidens energipussel ska läggas?

Medverkande: Per Eckemark (Svenska kraftnät), Åsa Pettersson (Energiföretagen), Robert Andrén (Energimyndigheten), Lina Bertling Tjernberg (KTH), Stefan Savonen (LKAB).

Se seminariet i efterhand här

Klimat, konkurrenskraft och energi – hur blir omställningen slagkraftig för Sverige?

Järn- och stålindustrin står för cirka 7 procent av växthusgasutsläppen globalt, och det pågår ett allt mer uppskruvat race om att skaffa sig ett försprång på resan mot en hållbar produktion med elektrifieringen i fokus. Hur kan vi åstadkomma det med relaterade elbehov, och vilka möjligheter och utmaningar finns för Sverige i att skapa världens första fossilfria värdekedja för järn- och stålframställning? Hur kombinerar vi klimatnytta med stärkt konkurrenskraft, och hur ska intressekonflikterna kunna lösas?

Medverkande: Jan Moström (LKAB), Daniel Liljeberg (Regeringskansliet), Mikael Damberg (Socialdemokraterna), Märta Stenevi (Miljöpartiet), Christina Båge-Friborg (SSAB), Johan Kuylenstierna (Formas), Niklas Wahlberg (Volvo), Svante Axelsson (Fossilfritt Sverige).

Se seminariet i efterhand här

Rundabordssamtal: Hur ger vi energi till omställningen?

Inom 20 år ska stora delar av basindustrin ha nollutsläpp av koldioxid. För att omställningen ska lyckas krävs en omfattande elektrifiering av samhället och att Sverige under perioden dubblar sin produktion av fossilfri el. Sverige har idag en unik energimix och goda möjligheter att snabbt öka den fossilfria elproduktionen. Hur drar vi nytta av möjligheterna omställningen skapar, samtidigt som vi ökar takten och hanterar konflikter när olika intressen ska vägas in? Runt borden varvas politiker, forskare och specialister med företagsledare och generaldirektörer för att bidra till dialog och nödvändig utveckling.

Möt oss i Almedalen

Utöver våra seminarier så medverkar vi i många andra samtal under Almedalsveckan. Du hittar oss i Almedalskalendariet. Tveka inte att ta kontakt om du möter oss i Visby.

Jan Moström

Vd och koncernchef

Niklas Johansson

Niklas Johansson

Kommunikationsdirektör

Pia Lindström

Pia Lindström

Miljö- och hållbarhetsdirektör

Porträtt av man

Stefan Savonen

Ansvarig för energi och klimat

Anders Lindberg

Presschef

Porträttbild av kvinna

Karin Boman Röding

Ansvarig för Public Affairs

Porträttbild av kvinna

Kerstin Brinnen

Bolagsjurist och ansvarig för Regulatory Affairs

Porträtt av man

Mikko Viitala

Kommunikationsstrateg

Porträtt av man

Linus Niva

Avdelningschef för samhällsomvandlingen

Porträttbild av kvinna

Anna Hynynen

Geolog

Porträttbild av man

Wesley Overklift

Kommunikationsstrateg för samhällsomvandlingen

Porträttbild av man

David Högnelid

Strategichef för affärsområde specialprodukter

Porträttbild av kvinna

Johanna Fogman

Kommunikatör

Vill du komma i kontakt med oss angående möjliga samtal i Almedalen, eller om det är något du undrar över – hör gärna av dig:

Presskontakt

Mikko Viitala

Kommunikationsstrateg

Tel

070 – 309 81 63