LKAB i Almedalen

LKAB och Norra Scen är tillbaka på politikerveckan i Visby. Välkommen att ta del av viktiga samtal om den gröna industriomställningen i norr.

00 dagar
00 timmar
00 minuter
00 sekunder
Två personer på en scen, varav en håller i ett timglas.

Resan mot en hållbar framtid

Tillsammans med andra samhällsaktörer och ledande röster från näringslivet, politiken och akademin samlas vi i Almedalen för att diskutera vägen framåt för den pågående omställningen. Vilka knutar återstår, och vad behöver vi lösa för att möjliggöra resan mot en hållbar framtid?

Tre personer vid ståbord på scen.

Norra Scen – arena för grön omställning

I samarbete med Region Norrbotten och Luleå tekniska universitet sätter vi upp Norra Scen, strax norr om Almedalsscenen. Arenan med välbesökta seminarier och uppskattade samtal arrangeras nu för tredje gången.

Häng med på resan!

Registrera dig nedan för att få senaste nytt om våra evenemang och talare i Almedalen.

Publik under Almedalen. I bakgrunden en skärm med texten "Norra scen".

LKAB i Almedalen 2024

I årets program har LKAB fokus på elektrifiering, kritisk infrastruktur och säkerhet kopplat till den nödvändiga omställningen. Vi deltar även i många relaterade samtal om kritiska råmaterial och ökad självförsörjning, tillståndsprocesser och samhällsutveckling.

LKAB arrangerar ett seminarium och ett större rundabordssamtal på Norra Scen den 25 respektive 26 juni. Modererar gör Karin Hübinette. Vi finns på Fiskargränd 5. Välkommen!

Våra seminarier

Från kraftslag till handslag – hur bygger vi det fossilfria energisamhället?

Tisdag 25 juni, kl. 9.30-10.30

Skiftet från fossil energi till fossilfri el är huvudspåret och den stora utmaningen i den pågående omställningen mot en hållbar framtid. Sverige har med en idag nästan helt fossilfri elproduktion goda förutsättningar att nå målet om fördubblad elproduktion fram till år 2045. Men dagens spelregler bromsar både investeringar och innovation. Hur främjar vi framväxten av energisamhället, och skapar ett system som ger så låga och konkurrenskraftiga elpriser som möjligt?

Medverkande: Jonas Birgersson (entreprenör och visionär), Stefan Savonen (LKAB), Markus Wråke (Energiforsk), Åsa Pettersson (Energiföretagen), Per Tryding (Sydsvenska handelskammaren), Per Eckemark (Svenska Kraftnät).

Läs mer i Almedalskalendariet

Rundabordssamtal: I omställningens spår – hur bygger vi motståndskraft i norr?

Onsdag 26 juni, kl. 13.15-14.45

Fossilfri el och de material som är nödvändiga för elektrifieringen är nyckeln till europeisk säkerhet, svensk konkurrenskraft och en hållbar framtid för kommande generationer. Omvärldens blickar riktas mot norra Sverige och Nordkalotten som nav för att säkra kritisk infrastruktur och tillgången till strategiskt viktiga råmaterial. Men regionen brottas med brist på nödvändig kapacitet för att möta behoven. Hur skapar vi fungerande spelregler som möter såväl beredskapskrav som behoven av snabba reformer, och har förmåga att skilja stort från smått när intressekonflikter ska lösas? Runt borden varvas politiker, forskare och specialister med företagsledare och generaldirektörer för att bidra till dialog och nödvändig utveckling.

Läs mer i Almedalskalendariet

Möt oss i Almedalen

Utöver våra seminarier så medverkar vi i många andra samtal under Almedalsveckan. Du hittar oss i Almedalskalendariet. Tveka inte att ta kontakt om du möter oss i Visby.

Jan Moström

Vd och koncernchef

Niklas Johansson

Niklas Johansson

Kommunikationsdirektör

Pia Lindström

Pia Lindström

Miljö- och hållbarhetsdirektör

Porträtt av man

Stefan Savonen

Ansvarig för energi och klimat

Porträttbild av kvinna

Kerstin Brinnen

Bolagsjurist och ansvarig för Regulatory Affairs

Porträttbild av man

David Högnelid

Vice President Minerals

Porträtt av man

Linus Niva

Avdelningschef för samhällsomvandlingen

Porträtt av man

Mikko Viitala

Kommunikationsstrateg

Porträttbild av kvinna

Johanna Fogman

Eventansvarig/kommunikatör

Här hittar du våra seminarier från Almedalen 2023

Elbehov och framtidens energiförsörjning i ljuset av industriomställningen
Klimat, konkurrenskraft och energi – hur blir omställningen slagkraftig för Sverige?

Vill du komma i kontakt med oss angående möjliga samtal i Almedalen, eller om det är något du undrar över – hör gärna av dig:

Presskontakt

Mikko Viitala

Kommunikationsstrateg

Tel

070 – 309 81 63