Man med mikrofon

LKAB i Almedalen 2022

Välkommen till Norrbotten – och LKAB

LKAB medverkar vid årets upplaga av politikerveckan i Visby. Välkommen att ta del av viktiga samtal om den gröna industriomställningen i norr. Här finns de svåra och utmanande jobben. Här finns framtiden.

Train with mountains in the background
Porträtt av tre personer.

Resan mot en hållbar framtid

Tillsammans med andra samhällsaktörer och ledande röster som Johan Rockström, Maria Wetterstrand, Anna Borg och Svante Axelsson samlas vi i Almedalen för att diskutera vägen framåt för den pågående omställningen. Vilka knutar återstår, och vad behöver vi tillsammans lösa för att möjliggöra resan mot en hållbar framtid?

Parkområde med stor folksamling

Norra Scen – arena för grön omställning

I samarbete med Region Norrbotten sätter vi upp Norra scen, strax norr om Almedalsscenen. Här arrangeras seminarier om omställningen och samhällsutvecklingen i norr.

Se ovan LKAB:s styrelseordförande, tidigare statsminister Göran Persson, om vikten av det som komma skall.

Våra seminarier

LKAB arrangerar tre seminarier mellan 4 och 6 juli på Norra scen. Modererar gör Karin Hübinette.

Så klarar vi hotet mot omställningen

Måndag 4 juli kl 14-15.45

Omställningen av svensk industri har börjat och redan om fyra år är industriell produktion av koldioxidfri järnsvamp – råvaran till framtidens fossilfria stål – igång i Gällivare. Hur går resan just nu och orkar det politiska systemet ta de stora beslut som krävs?

Medverkande: Johan Rockström (Stockholms universitet), Jan Moström (LKAB), Anna Borg (Vattenfall), Svante Axelsson (Fossilfritt Sverige), Maria Wetterstrand (fd språkrör Miljöpartiet), Allan Larsson (fd finansminister), Lisa Nåbo (SSU), Matilda Ekeblad (MUF), Frida Wallnor (Dagens Industri), Widar Andersson (Folkbladet), Johanna Alskog (Altinget)

Läs mer om seminariet
Se seminariet här

Så överlever vi växtvärken

Tisdag 5 juli kl 13-14

När norra Sverige tar ledningen i den globala omställningen och blir centrum för både innovation och grön export ställs stora krav på omfattande strategisk samhällsutveckling. Vilka mål har kommunerna som berörs och vilken är strategin för att nå dit?

Medverkande: Carl Lundin (Magnolia), Staffan Tell (Hemnet), Fredrik Bergström (WSP), Nils-Olov Lindfors (Region Norrbotten), Linus Niva (LKAB), Birgitta Larsson (Gällivare kommun), Lorents Burman (Skellefteå kommun).

Läs mer om seminariet
Se seminariet här

Århundradets kompetensutmaning

Onsdag 6 juli kl 9-10.30

Hur lockar vi 100 000 supertalanger till norra Sverige – hur får vi människor att vilja bli en del av den gröna industriomställningen? Hur utvecklar och säkrar vi den kompetens som behövs nu och i framtiden?

Medverkande: Chana L Svensson (MindDig), Mats Lindström (Novus), Petter Lundgren (Clockwork), Anna Malmström (Novare), Pär Weihed (Luleå tekniska universitet), Lorents Burman (Skellefteå kommun), Anna Hynynen (LKAB)

Läs mer om seminariet
Se seminariet här

Möt oss i Almedalen

Utöver våra seminarier så medverkar vi i många andra samtal under Almedalsveckan. Vi är på plats för att diskutera industrins omställning och frågor relaterade till elbehov och tillståndsprocesser, samhällsutveckling och infrastruktur, vätgas och fossilfri järn- och stålproduktion, kompetensförsörjning, samt säkerhetsläget kopplat till framtida råvarubehov och robustare värdekedjor i Europa. Du hittar oss i Almedalskalendariet. Tveka inte att ta kontakt om du möter oss i Visby.

Jan Moström

Vd och koncernchef

Niklas Johansson

Niklas Johansson

Kommunikationsdirektör

Porträtt av man

Stefan Savonen

Ansvarig för energi och klimat

Porträtt av man

Linus Niva

Avdelningschef för samhällsomvandlingen Kiruna

Anna Hynynen

Geolog

Anders Lindberg

Presschef

Porträtt av man

Mikko Viitala

Kommunikationsstrateg

Vill du komma i kontakt med oss angående möjliga samtal i Almedalen, eller om det är något du undrar över – hör gärna av dig:

Presskontakt

Mikko Viitala

Kommunikationsstrateg

Tel

070 – 309 81 63