Disponentvillan i Malmberget byggs upp igen

17 juni 2020

Snart kan byggandet av LKAB:s nya disponentvilla komma igång. Bygglovsansökan har lämnats in för huset som är ersättning för gamla Disponentvillan i Malmberget och nu får placering högst upp på Solbacken i Koskullskulle.

Under 2019 revs Disponentvillan, en av Malmbergets mest klassiska byggnader. Nu är bygglovshandlingarna inlämnade för den replika som inom ramen för det bevarandeavtal som finns med Gällivare kommun ska ersätta villan. Projektering pågår för fullt, i slutet av juni kommer definitivt besked och planen är sedan att kunna dra igång byggandet i slutet av september. Platsen för den nya Disponentvillan blir högst upp på Solbacken i Koskullskulle, i nära anslutning till många av de kulturbyggnader som flyttats från Malmberget. 
– Mycket från den gamla Disponentvillan ska återanvändas. Vi har sparat en av balkongerna som fortfarande var i bra skick och en hel del av snickarglädjen, bland annat alla snickerier runt fönstren. Det gamla tornet, som är helt i originalutförande sedan 1890-talet, är nedplockat och ska också återanvändas, säger Pierre Eriksson, projektledare på samhällsomvandlingen i Malmberget.  
Planen är att projektet ska stå klart för inflyttning i början av 2022. 

Till det yttre blir den nya Disponentvillan en exakt kopia av den gamla byggnaden. Inredningen ska gå i samma 1890-talsstil med bland annat kakelugnar, så som det var från början. Förhoppningen är att det ska gå att återanvända kakelugnar från hus som rivits i gamla Malmberget, däribland Bolagshotellet. Disponentvillan kommer att användas som konferenscenter i Malmberget.
– Det är med glädje vi kan meddela att byggandet av den nya Disponentvillan snart drar igång. Det är viktigt för LKAB att behålla den här starka kontakten till vår historia, samtidigt som vi fokuserar på framtiden, säger Bo Krogvig, direktör för strategiska projekt på LKAB.

Kontaktperson: Per Juntti, kommunikatör. Tel: 46 (0) 970 763 20. E-post: per.juntti@lkab.com

LKAB är en internationell högteknologisk gruv- och mineralkoncern som bryter och förädlar Norrbottens unika järnmalm för den globala stålmarknaden. Hållbarhet är kärnan i vår affärsidé och vår ambition är att vara ett av de mest innovativa, resurseffektiva och ansvarstagande företagen i branschen. Koncernen, som omsatte cirka 31 miljarder kronor 2019 och har cirka 4 300 anställda i 12 länder, rymmer även industrimineraler, borrsystem, tågtransporter, bergtjänster och fastighetsbolag.

Media

Documents