Norrbottensteatern – för hela Norrbotten
Norrbottensteatern, hela Norrbottens teater, är en av 20 länsteatrar i Sverige. En av deras uppgifter är att producera teater för alla norrbottningar, unga som gamla, både i teaterhuset i Luleå och på turné runt om i länet. Som ett led i detta finns sedan flera år tillbaka ett samarbete mellan LKAB och Norrbottensteatern.
Huvudsyftet med LKAB-avtalet är att teatern ska kunna komma ut och spela för barn och ungdomar, från lågstadie- till högstadieelever beroende på föreställning, i Malmfälten.– När vi åker på turné så kommer vi med påkostad scenografi, professionella skådespelare och regissörer. Det blir något lite extra, lite mer påkostat, lite större, och det brukar vara väldigt uppskattat, säger Mats Pontén, teaterchef på Norrbottensteatern.Vid varje föreställning inom avtalet finns tillgång till lärarhandledning, där eleverna har möjlighet att ställa frågor till skådespelare, regissörer, scenarbetare och dramapedagoger. Oftast görs också någon form av efterarbete. Allt för att inspirera och få ungdomarna intresserade.
Senast var man under hösten ute med föreställningen Doll Conspiracy, som visades för mellanstadieelever i Kiruna, Gällivare, Svappavaara och Övre Soppero, bland annat.– Vi tycker att det är fantastiskt. Som regionteater ska vi vara hela Norrbottens teater och vi vill vara nära vår publik. LKAB-avtalet ger oss möjlighet att komma ut och visa upp oss mer än vi annars hade haft möjlighet att göra, säger Mats Pontén.– Vi hade haft jättesvårt att sätta upp en föreställning i, säg, Övre Soppero utan det här avtalet.
Norrbottensteatern lägger stor vikt vid samarbeten. Det måste man som regionteater i Norrbotten, säger Mats Pontén:– Vi är ett speciellt län med stora avstånd och har därför högre kostnader än andra regionteatrar, så det behövs stöd om vi ska kunna ta oss ut i länet som vi vill.Förutom LKAB finns nära samarbeten med teaterhögskolan, varifrån många skådespelare och annan personal plockas, samt en mängd olika institutioner och andra aktörer. Man arbetar även tätt med många av länets amatörteatergrupper.
Idag är man cirka 50 anställda på teatern och 28 olika yrken finns representerade. En del av dem är fast anställda och en del är frilansare.– För oss är det väldigt viktigt att jobba med längre kontrakt på våra anställa. Vi vill att personalen ska hinna lära känna länet och vår publik. Och förhoppningsvis kan vi få dem att stanna kvar här uppe permanent, säger Mats Pontén, och avslutar:– Vi vill ha en öppen teater. Alla är välkomna hit. Har man vägarna förbi Luleå och är nyfiken på hur vi har det så är man varmt välkommen att höra av sig.