Möjligheterna och utmaningarna lockade Maria

4 juli 2022

Fem snabba frågor med Maria Reinholdsson som sedan början av maj i år är vår nya HR-direktör.

1. Hur känns det att vara här på LKAB?

— Det känns jättebra, det är intressant, spännande och roligt. Jag har fått ett fint bemötande och känner mig välkommen. Det är kul att få sätta sig in i en ny verksamhet. Jag har fått vara ner i malmbergsgruvan som en del av min introduktion och det är fascinerande, en helt ny värld för mig.

2. Vad lockade dig till rollen som HR-direktör på LKAB?

— Jag hade sedan tidigare en positiv bild av bolaget, LKAB klingade fint i mina öron. Det som lockade mest är framför allt de stora möjligheterna, men även utmaningarna. Bolaget är inne i en spännande fast just nu, och det känns bra att vara en del av omställningen mot en hållbar framtid.

3. Hur ska vi klara kompetensförsörjningsfrågan som vi står inför?

— Det finns inget enkelt svar på den frågan och ej heller någon enkel lösning. Om man ska få människor att flytta till Norrbotten är det mycket runt omkring i samhället som måste fungera. Jag tror att vi kommer kunna lock hit folk dels med tanke den miljö vi har, dels att vi som bolag har mycket att erbjuda i form av utvecklingsmöjligheter för våra anställda. Det är en komplex situation som kommer kräva en kombination av många olika arbetsformer och samarbeten.

4. Vad är mest spännande just nu?

— Det är kompetensförsörjningen som handlar om att attrahera ny arbetskraft till oss men också behålla och utveckla oss som finns i bolaget för att säkra framdriften av vår verksamhet och omställning. I övrigt så är det spännande att få möta så mycket nya människor varje dag, och lära känna LKAB.

5. Vad ser du fram emot under sommaren?

— Först att möta sommaren i Luleå. Sedan under min semester ser jag fram emot en vecka i Italien där vi har hyrt ett hus. Det ska bli skönt att koppla av, vara med familj och vänner och bara slappa.

Namn: Maria Reinholdsson
Roll: HR-direktör på LKAB
Bor: Stockholm, Bromma. Pendlar till Luleå.
Familj: Man och två barn, 14 och 18 år.
Bakgrund: Jobbat som HR-chef större delen av livet. 14 år på Vattenfall och 10 år på Telenor. Studerat till personalvetare vid Umeå Universitet och läst en MBA vid Edinburgh Business School.
Fritidsintressen: Jag tycker om att träna utomhus och just nu håller jag på med en kortklassiker. Älskar att resa och reser gärna långt bort. Spenderar en hel del tid vid fotbollsplanen och ser mina barn spela.