LKAB:s vd Jan Moström blir ordförande för Euromines

14 december 2022

Jan Moström, vd och koncernchef för LKAB, blir ny ordförande för den europeiska gruv- och mineralindustrins branschorganisation Euromines från den 1 januari 2023.

LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström
Jan Moström. Foto: Fredric Alm.

— Europa står vid ett vägskäl och måste snarast fatta de rätta besluten. Ska vi fortsätta att lägga ut råvaruproduktion på entreprenad för den rena och digitala omställningen och öka miljötrycket i andra delar av världen? Eller ska Europa producera dem på ett ansvarsfullt sätt? Den europeiska gruvdriften industrin är alltid beredd att bidra till försörjningen av hållbara råvaror. Vi ser därför fram emot nästa år, då EU kommer att definiera grundläggande lagstiftning i den kommande lagen om kritiska råvaror som kommer att forma framtiden för vår industri, säger Jan Moström.

Mark Rachovides lämnar rollen efter tio år som ordförande och Jan Moström betonar den avgörande roll Mark Rachovides har spelat för att forma Euromines och berömde honom för hans enastående engagemang och bidrag till den europeiska gruvindustrin.

— Jans erfarenhet kommer att hjälpa oss att driva vårt politiska engagemang framåt i denna period av kritiska beslut. Jan har ett djupt engagemang för hållbar gruvdrift i Europa och oklanderlig förstahandskunskap. Hans rika erfarenhet inom gruvsektorn gör honom exceptionellt väl placerad att leda Euromines genom avgörande år för vår industri. Tillsammans kommer vi att fortsätta att fördjupa Euromines samarbete med ett brett nätverk av beslutsfattare – som en pålitlig branschpartner, säger Rolf Kuby, generaldirektör på Euromines.

Jan Moström började på LKAB 2015 och har lång erfarenhet av ledande befattningar inom gruvindustrin.