LKAB officiell partner i världsutställning 2020

3 maj 2019
Trähus med människor framför
Sveriges paviljong, ”The Forest”, vid Expo 2020 i Dubai. Foto: Alessandro Ripellino Arkitekter/Studio Adrien Gardère/Luigi Pardo Architetti

LKAB är en av flera officiella partners till Sverige i världsutställningen Expo 2020 Dubai i Förenade Arabemiraten.– Som ett av Sveriges äldsta industriföretag, ser vi fram emot att stärka bilden av LKAB och Sverige i världen, säger LKAB:s vd Jan Moström.

Världsutställningen Expo 2020 äger rum den 20 oktober 2020 till den 10 april 2021. Detta blir första gången en världsutställning hålls i Mellanöstern eller Nordafrika (MENA), som är en viktig exportmarknad för svenska företag. På Expo 2020 kommer svenska företag kunna visa upp sina världsledande hållbarhetslösningar och innovationskraft. Med omkring 25 miljoner förväntade besökare kommer Expo 2020 också vara en plattform för spridandet av en positiv Sverigebild, som kan locka besökare och investeringar till Sverige.

Temat för Expo 2020 är ”Connecting Minds – Creating the Future” och utställningen har tre områden: möjligheter (opportunity), mobilitet (mobility) och hållbarhet (sustainability). Temat för det svenska deltagandet är ”Co-creation for Innovation” och Sveriges paviljong kommer att vara placerad i området hållbarhet med en total yta om cirka 2 700 kvadratmeter.

LKAB var representerade på världsutställningen i Chicago redan 1893, då Hjalmar Lundbohm utsetts till statligt biträde för den svenska paviljongen, och i Paris 1900 med en tredimensionell modell över Kiirunavaara och det planlagda samhället Kiruna.

– Mellanöstern och Nordafrika är en viktig marknad för LKAB, och syftet med utställningen, att belysa innovationer och idéer som förbättrar världen och bidrar till en hållbar utveckling, går helt i linje med LKAB:s utvecklingssamarbeten som SUM-Sustainable Underground Mining, HYBRIT och utvinning av sällsynta jordartsmetaller. LKAB är i ständig utveckling och vi visar att vårt arbete har betydelse för att möta de hållbarhetsutmaningar världen står inför, och att vi kommer att finnas med även i framtiden, säger LKAB:s vd Jan Moström.