Hög spänning i ledningarna kräver extra säkerhet

19 januari 2018
person vid elskåp
”Att jobba som elektriker är att oftast lösa problem.”, säger Andreas Hagadahl, el-huvudskyddsombud ovan jord på LKAB i Malmberget.

Sedan tonåren har Andreas Hagadahl varit fascinerad av elektrikeryrket. Då följde han med sin morbror ut på jobb. Intresset höll i sig. Nu är han el-huvudskyddsombud på LKAB i Malmberget sedan 2012 och jobbar mycket med säkerheten.

Elektrikerna på LKAB arbetar med elspänningar upp till 145 000 volt. Då är säkerheten extra viktig i arbetet.– Det viktigaste är att tänka efter före. Trettio sekunders riskanalys kan vara avgörande. Särskilt i arbete med högspänning där det inte finns utrymme för misstag, säger Andreas Hagadahl.

Han arbetar hela tiden för att göra arbetet säkrare för sig och sina kollegor.– Jag är med och tar fram rutiner för olika typer av jobb i mitt arbete som el-huvudskyddsombud. Det är extra angeläget när vi exempelvis har sommarvikarier som inte har så lång erfarenhet, säger han.

Andreas Hagadahl fascineras av den snabba bekräftelsen man får i jobbet som elektriker.– Enkelt uttryckt är det så att när man trycker på strömbrytaren och lampan lyser då är det beviset på att jobbet är rätt utfört, säger han.

Det är självfallet arbetet bakom resultatet som är det intressanta. Just nu arbetar han skift och oftast med akuta felsökningar.– Felsökning är det mest intressanta. När telefonen ringer vet jag aldrig vad vi ska ut på. Varje dag är olik den andra, säger Andreas Hagadahl.Han har ett tätt säkerhetssamarbete med huvudskyddsombudet ovan jord i Malmberget, Lars Olausson. Sedan ett år tillbaka är Andreas Hagadahl med i skyddskommittén.– När vi någon gång har ett allvarligt tillbud med elektricitet går ärendet först till huvudskyddsombudet och sedan till mig. Vi, liksom alla andra, borde blir bättre på att rapportera tillbud och risker. Genom en riskrapport kan en olycka undvikas. Vi pratar mycket om arbetsmiljö och säkerhet och har fått in det som en naturlig del i samtalet under till exempel fikarasterna, säger han.

Andreas Hagadahl påpekar hur viktigt det är att följa rutiner och checklistor.– Det bästa är att förbättra arbetssättet och säkerheten innan en olycka sker, säger han.