Innovativ simulator för effektivare planering av specialtransporter utvecklad i Malmberget
Något som började som två helt separata projekt visade sig snabbt dela en utmaning: att transportera stora komponenter ned i gruvan.
Det finns visserligen en höjdbegränsning på 3,2 meter i gruvnedfarten, men det gäller bara vanliga transporter. Planering av specialtransporter kan vara komplex, dyr och tidskrävande, då det kräver olika konfigurationer och involverar faktorer som olika trailertyper, tunnelprofiler och infrastruktur som kan variera väldigt. Ofta krävs det anpassade träramar och testkörningar för varje komponent, en process som inte lätt låter sig replikeras från körning till körning och komponent till komponent.
För att komma till rätta med det har nu en simulator utvecklats som med hjälp av data från laserskanning och avancerade modelleringsverktyg ska kunna effektivisera den här planeringen. Efter att ha genomfört detaljerade skanningar av huvudsnedbanan och andra nyckelområden i gruvan har datan bearbetats till en exakt 3D-meshmodell av gruvans infrastruktur. Den här datan har också gjort det möjligt att uppdatera en del av saknade konturlinjer och bidragit till andra projekt.
Byggandet av simulatorplattformen har involverat en mix av spelutveckling, 3D-modellering och fysiksimuleringsverktyg som Unity och Blender. Efter ett första genomförbarhetstest har modellen förfinats för att säkerställa exakthet, matchat med de mått på lastbilar och trailers som används på LKAB. Integrerat i simulatorn är också avancerade optimeringsprocesser för att förbättra prestandan, och stödjer dessutom användning av fristående VR-headset. Just den här VR-applikationen debuterade på Massmin-konferensen i Kiruna där deltagarna hade möjlighet att köra lastbil ned för huvudsnedbanan.
Det här projektet har öppnat dörrar för att genomföra effektiva, repeterbara transportsimuleringar, med betydligt mindre kostnader och risker för enskilda transporter.
– Jag ser det här projektet som en stor framgång, inte bara för att vi övervunnit tekniska och logistiska utmaningar men också för att vi gjort det helt internt på LKAB, utan extern hjälp. Det här visar värdet i att bygga starka relationer mellan olika team och avdelningar på LKAB, även när det dagliga arbetet skiljer sig åt. Man vet aldrig när någon annans specialkompetens kan hjälpa till att lösa en unik utmaning, säger Dawid Puk, forskningsingenjör på Gruvteknik i Malmberget.