Samråd inför ansökan om bearbetningskoncession för Malmberget
LKAB avser att ansöka om bearbetningskoncession enligt minerallagen för fortsatt brytning av järnmalmsfyndigheterna i Malmberget. Koncessionen föreslås benämnas Malmberget K nr 8.
Malmberget K nr 8 ansluter till LKAB:s tidigare beslutade bearbetningskoncessioner och mineraliseringarna inom området är att betrakta som en fortsättning av den så kallade Prinzsköldmalmens utbredning mot söder.
Samrådet är en viktig del av vårt arbete med att ta fram en ansökan om bearbetningskoncession. Det är ett sätt att skapa en öppen dialog med alla parter som kan beröras av den planerade gruvbrytningen. Berörda kan vara myndigheter, kommuner, organisationer, enskilda särskilt berörda och allmänhet. Ju fler som kommer till tals och deltar konstruktivt, desto bättre underlag får vi till ansökan som ska lämnas till Bergsstaten i Luleå under 1:a kvartalet 2025.
Mer om ansökan
En beviljad bearbetningskoncession möjliggör fortsatt underjordsbrytning i Malmbergets underjordsgruva med en produktionsnivå enligt LKAB:s gällande tillstånd enligt miljöbalken. Koncessionen utgör bara en geografisk förändring av verksamheten under jord. Gruvbrytning inom koncessionen innebär inte några tillkommande verksamheter ovan jord. Mineraliseringen inom Malmberget K nr 8 har funnits med i tidigare bedömningar om markdeformationernas utbredning. Prognoserna för markdeformationer ändras därför inte med anledning av en beviljad koncession. Tidigare kommunikation från LKAB:s samhällsomvandling om tidplaner för köp och flytt förändras alltså inte.
De viktigaste delarna i en ansökan om bearbetningskoncession är den så kallade malmbevisningen och en miljökonsekvensbeskrivning (MKB). MKB:n i ett koncessionsärende utgår ifrån 3 och 4 kap. miljöbalken, det vill säga hushållning med mark och vatten.
Mer om samrådet
Inför framtagandet av MKB och ansökan ska sökanden samråda om verksamhetens lokalisering, omfattning och utformning, de miljöeffekter som kan förväntas och om MKB:s innehåll och utformning. Efter avslutat samråd tas en samrådsredogörelse fram som bifogas ansökan. I redogörelsen framgår vilka synpunkter som kommit in och hur vi har tagit hänsyn till dem.
Ett samrådsunderlag har tagits fram som beskriver fyndigheten och den planerade verksamheten. Där beskrivs även den förutsebara omgivningspåverkan, med fokus på hushållning med mark och vatten.
Om du önskar ett utskrivet exemplar kan du höra av dig till adresser nedan.
Dina synpunkter är viktiga
Vänligen lämna era synpunkter senast 2 december 2024. Detta för att vi ska kunna ta hänsyn till synpunkterna under det fortsatta arbetet med ansökan och MKB.
LKAB ser gärna att skriftliga synpunkter lämnas via e-post. För de som inte har möjlighet att skicka sina synpunkter via e-post finns det möjlighet att skriva brev.
E-post och brev skickas till angivna adresser.
Märk e-post och brev med ”Samråd Malmberget K nr 8”
samrad.malmberget-K-nr-8@lkab.com
LKAB Kiruna
Förvaltningskontoret FK 6
981 86 Kiruna