LKAB och Statkraft fördjupar samarbete för landbaserad vindkraft

10 december 2024

LKAB och Statkraft har tecknat en avsiktsförklaring om framtida elleveranser från det planerade vindkraftsprojektet Hästliden i Piteå kommun. Överenskommelsen innebär en fördjupning av samarbetet som inleddes för ett år sedan i syfte att utreda möjligheterna för ny elproduktion i Norrbotten.

Elproduktionen förväntas kunna uppgå till 2,2 TWh/år, vilket motsvarar cirka 20 procent av den befintliga elanvändningen i elprisområde 1.

– Vi har fördjupat vårt samarbete och tittar nu på framtida elleveranser till LKAB bland annat från Statkrafts projekt i Piteå. Den stegvisa omställning som vi planerar kräver ny fossilfri elproduktion. Därför är vi beroende av att Statkraft och andra energibolag får tillstånd att genomföra projekt som kan ge el till konkurrenskraftiga villkor, säger Stefan Savonen, energichef på LKAB.

Tillståndsansökan för Hästliden ligger sedan cirka ett år tillbaka för prövning hos regeringen, efter att både Statkraft och Piteå kommun begärt att tillåtligheten prövas. Sedan tidigare har Statkraft lagakraftvunnet tillstånd att bygga vindkraftverk med max 200 meters höjd, och 105 vindkraftverk har planerats att uppföras inom ramen för det tillståndet. Men med anledning av begränsningar i tillståndstiden och att den senaste tekniken inte kunde nyttjas i sammanhanget bestämde sig Statkraft för att söka ett nytt tillstånd som möjliggör användning av färre anläggningar på upp till 300 meters höjd.

– Det medför att vi kommer att kunna nyttja den senaste tekniken i val av turbiner och att de totala produktionskostnaderna för Hästliden kan sänkas med upp till 25 procent per producerad kilowattimme jämfört med ursprungsplanen, vilket i sin tur ger lägre elpris. Dessutom blir miljöpåverkan mindre. Planerna har stort stöd från kommunen och lokala intressenter och nu återstår att hitta lösningar för samexistens med försvarsintresset, säger Jakob Norström, Sverigechef på Statkraft.

I området finns redan idag mer än 500 installerade vindkraftverk i drift, inklusive ett delprojekt som erhållit tillstånd med totalhöjder på upp till 250 meters höjd.

– Vi hoppas att regeringen ser de många fördelarna med Hästliden, och i ljuset av att det finns en tydlig efterfrågan på den kraft som anläggningen kan producera, beslutar om att ge tillstånd till uppförandet av projektet. Vid ett snart positivt besked kan parken stå driftklar 2029, fortsätter Jakob Norström.

Statkraft, Europas största producent av förnybar energi, och LKAB som står för ca 80 procent av EUs järnmalmsproduktion har under många år samarbetat kring elkraftleveranser. Sedan en längre tid tillbaka har parterna även resonerat om tänkbara lösningar kopplat till vindkraftsproduktion i kombination med vätgasproduktion. Samarbetet är inriktat på landbaserad vindkraft som huvudsaklig energikälla samt hur detta skulle kunna kombineras med vätgasproduktion och energidistribution för el och vätgas. Upplägget innebär primärt att Statkraft ansvarar för vindkraften och LKAB för vätgasen. 

Fakta om Statkraft och vindkraftsprojekt Hästliden

För mer information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta

Mikko Viitala, presskontakt LKAB
tel: 070 309 8163, e-post: mikko.viitala@lkab.com

Mikael Petrovic Wågmark, kommunikationschef Statkraft Sverige
tel: 072 213 9850 , e-post: mikael.petrovicwagmark@statkraft.com

LKAB är en internationell gruv- och mineralkoncern som erbjuder hållbara järnmalms-, mineral- och specialprodukter. Vi leder omställningen av järn- och stålindustrin och vår plan är att utveckla koldioxidfria processer och produkter fram till år 2045. Sedan 1890 har vi utvecklats genom unika innovationer och tekniklösningar och drivs framåt av närmare 5200 medarbetare i 12 länder. LKAB-koncernen omsatte cirka 43 miljarder kronor år 2023. nlkab.com

Vi har fördjupat vårt samarbete och tittar nu på framtida elleveranser till LKAB bland annat från Statkrafts projekt i Piteå. Den stegvisa omställning som vi planerar kräver ny fossilfri elproduktion. Därför är vi beroende av att Statkraft och andra energibolag får tillstånd att genomföra projekt som kan ge el till konkurrenskraftiga villkor.

Stefan Savonen, energichef LKAB

Vi hoppas att regeringen ser de många fördelarna med Hästliden, och i ljuset av att det finns en tydlig efterfrågan på den kraft som anläggningen kan producera, beslutar om att ge tillstånd till uppförandet av projektet. Vid ett snart positivt besked kan parken stå driftklar 2029.

Jakob Norström, Sverigechef Statkraft

Media