Lösningar för förändring i fokus på Vätgaskonferensen 2024
HYBRIT-initativet och den blivande demonstrationsanläggningen i Gällivare var i blickfånget på årets Vätgaskonferens, Sverige största mötesplats för vätgasbranschen. Temat för året var ”lösningar som skapar förändring”.
Varje år samlas företag, offentlig sektor, investerare och forskare inom vätgas på Vätgaskonferensen för att diskutera den senaste utvecklingen inom området. I år var temat ”lösningar som skapar förändringar” och på plats i Stockholm för att presentera fanns bland annat Annika Carlson, senior ingenjör inom energi och vätgasteknik på LKAB, för att berätta om vätgasens roll i vår omställning och de möjligheter som finns med vätgas i framtida processer:
– Vi har redan under pilotprojektet med HYBRIT använt vätgas för att producera koldioxidfri järnsvamp och nu utreder vi förutsättningarna att skala upp till demonstrationsanläggningen i Gällivare.
– Vätgasen har potential att användas på många sätt i industrin och samhället i en koldioxidfri framtid. Därför är den högaktuell i många europeiska projekt inom forskning och innovation. Så konferenser som den här, med möjlighet att träffa och utbyta erfarenheter med andra inom vätgas- och energiområdet, är verkligen givande.
Vätgaskonferensen anordnas av Energiforsk, RISE, Energiföretagen, Energigas Sverige, Vätgas Sverige och Centre for Hydrogen Energy Systems Sweden – CH2ESS – vid Luleå tekniska universitet.
– Den här plattformen vi byggt upp för att samla branschen en gång per år är så viktig eftersom utvecklingen går så fort. Det uppskattades väldigt mycket att LKAB och Vattenfall delade med sig av sina insikter kring arbetet med Hybrit och uppbyggnaden av demoanläggningen, som är världens bästa exempel på årets tema, säger Cecilia Wallmark, verksamhetschef på CH2ESS.
Med finansiellt stöd från
Finansierat av Europeiska unionen. De åsikter och uppfattningar som uttrycks är dock endast
författarnas och återspeglar inte nödvändigtvis de från Europeiska unionen eller Europeiska verkställande organet för klimat, infrastruktur och miljö (CINEA). Varken Europeiska unionen eller den beviljande myndigheten kan hållas ansvariga för dem.