En del av de uppgifter som samlas in av denna leverantör är avsedda för personalisering och mätning av annonseringseffektivitet.
Vi använder inte cookies av den här typen
En del av de uppgifter som samlas in av denna leverantör är avsedda för personalisering och mätning av annonseringseffektivitet.
En del av de uppgifter som samlas in av denna leverantör är avsedda för personalisering och mätning av annonseringseffektivitet.
Vd har ordet
År 2024 har präglats av stora utmaningar, inklusive en tragisk dödsolycka, problem på Malmbanan, produktionsstörningar och sjunkande järnmalmspriser. Men i slutet av året var alla produktionsanläggningar i gång igen.
Energifrågan har blivit en allt viktigare faktor för både vår konkurrenskraft och möjligheten för oss att kunna uppfylla viktiga klimatmål. Geopolitiken skapar stor osäkerhet.
I den oroliga omvärlden stärks samtidigt LKAB:s position jämfört med våra konkurrenter – vi blir en viktigare aktör för att bygga hållbara värdekedjor – med 80% av järnmalmsproduktionen i EU. Vi har de kvaliteter som krävs för att stålindustrin ska kunna ta sig bort från den utsläppsintensiva masugnstekniken.
Samtidigt innebär våra fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller och fosfor stora möjligheter att minska EU:s importberoende och bidra till att stärka unionens självförsörjning. LKAB:s styrka ligger i att vi kan anpassa oss och att vi kombinerar affärsmässighet med hållbar och ansvarsfull gruvdrift – ett förhållningssätt som genomsyrat hela vår verksamhet sedan starten för över 130 år sedan. Det skapar värde för både samhället och våra kunder. Våra medarbetares engagemang och kompetens har varit avgörande för vår skicklighet att anpassa oss och fortsätta leverera högkvalitativa järnmalms- och mineralprodukter till våra kunder.
Under det gångna året har vi bevittnat en alltmer instabil geopolitisk situation som kastat sin skugga över Europa och världen i stort.
Kriget i Ukraina har inte bara utmanat säkerhetspolitiken utan också blottlagt sårbarheten i Europas energiförsörjning. Med Kontinentaleuropas stora beroende av importerad gas, som nu delvis ersatts av dyr flytande gas, LNG, har energipriserna skjutit i höjden.
Höga energipriser är fortsatt en av de största utmaningarna, både för oss och för Europa som helhet. Utbyggnaden av fossilfri energi går för långsamt för att stödja klimatomställningen, vilket skapar en paradox: klimatmålen blir svårare att nå samtidigt som industrin pressas av EU:s utsläppshandelssystem (ETS). Med en planerad utfasning av gratis utsläppsrätter till 2035 ökar pressen på sektorer som järn- och stålindustrin att ställa om. Företagen sitter i en rävsax.
Här står Europa vid ett vägskäl. Om inte vi och våra kunder har tillgång till billig och leveranssäker energi och de resurser som behövs för att övergå till fossilfri produktion, riskerar vi att se energiintensiv industri flytta till länder som USA och Kina. Det är länder som inte bara erbjuder billigare energi utan också mindre strikta klimatkrav. En sådan utveckling skulle inte bara vara en ekonomisk förlust för Europa med företagskonkurser, färre arbetstillfällen, och i förlängningen ett lägre ekonomiskt välstånd utan också ett globalt klimathot, då utsläppen sannolikt skulle öka i mindre hållbara produktionsmiljöer. Kort sagt: utan billig och pålitlig energi riskerar Europa att avindustrialiseras innan kontinenten har hunnit fasa ut fossila bränslen.
Sveriges inträde i NATO under 2024 är en historisk milstolpe. Det markerar en ny epok för vår nationella säkerhet, men det ställer också krav på kritisk infrastruktur som Malmbanan – ryggraden i LKAB:s logistik.
Malmbanan, som redan är hårt belastad, kan komma att behöva hantera ett ökat tryck av tågtransporter mellan NATO-länder, vilket kräver samordning och investeringar för att möta framtida behov.
Nästan hälften av allt gods som transporteras på järnväg i Sverige, räknat i ton, går på Malmbanan.
Efter den omfattande urspårningen på Malmbanan i mitten av december 2023 togs banan åter i drift i mitten av februari 2024, men järnvägen hann inte vara i drift mer än några dagar innan en ny urspårning återigen satte stopp för leveranserna till Narvik. Totalt orsakade urspårningarna 76 dygns stopp i leveranserna på Malmbanan.
Under andra kvartalet inträffade en tragisk olycka med dödlig utgång i gruvan i Kiruna. Arbetsmiljöverkets inspektion visar på brister som även noterats i vår interna utredning. Utifrån granskningarna genomförs flertalet åtgärder, bland annat riktade skyddsronder med fokus på maskinsäkerhet.
EU-kommissionen tog, inom systemet för utsläppsrätter, ETS, beslut om att järnmalmspellets och sinter ska ingå i samma riktmärke för perioden 2026–2030. Detta innebär att LKAB blir berättigad till cirka sex miljoner fler utsläppsrätter för pelletsproduktionen 2026–2030. Värdet uppgår till cirka fyra miljarder kronor med dagens priser.
Under året har omfattande insatser genomförts för att åtgärda brister och förbättra kvalitén på våra anläggningar, vilket väsentligt begränsat produktionen. Insatserna gav resultat och i slutet av året var berörda anläggningar åter i full produktion.
Under hösten påbörjade LKAB en dialog med Kiruna Kommun om ersättning av ett antal samhällskritiska byggnader som ligger utanför det beräknade påverkansområdet för gruvverksamheten. Den framtida eventuella ersättningen, som beräknas till drygt 2 Mdkr, har ökat avsatta medel för samhällsomvandling.
Efter flera större seismiska händelser i gruvan i Malmberget meddelade Länsstyrelsen under hösten att de delar LKAB:s tolkning om att verka för att avveckla bostäderna i Östra Malmberget. Ersättningsprincipen är att villaägarna får välja mellan ett nytt likvärdigt hus eller monetär ersättning motsvarande marknadsvärdet plus 25 procent.
Vid LKAB:s styrelsemöte den 24:e oktober fattades investeringsbeslut om att etablera ett forsknings- och utvecklingscenter och en demonstrationsanläggning för förädling av fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Luleå.
2024 var ett år av utmaningar, både externt och internt. För LKAB blev dock flera interna faktorer särskilt kännbara. Det är med tungt hjärta jag reflekterar över den tragiska dödsolyckan som inträffade i Kiruna under året.
Detta är en påminnelse om att vårt arbete med säkerhet aldrig får stanna av. Olyckan representerar ett misslyckande som vi tar på största allvar. Våra medarbetares säkerhet är vår högsta prioritet, och vi har intensifierat arbetet med att stärka säkerhetskulturen i hela organisationen.
Ett viktigt steg i detta arbete är implementeringen av Critical Control Management (CCM) – en metod för att identifiera och åtgärda risker innan de leder till olyckor. CCM innebär att vi inte bara ser på historiska incidenter utan också analyserar kritiska kontrollpunkter för att förutse och förebygga potentiella händelser. Genom att tydligare sortera och prioritera de mest allvarliga riskerna har vi kunnat sätta större fokus på områden där säkerhetsarbetet gör störst skillnad.
Nettoomsättningen 2024 uppgick till 33 146 Mkr, en minskning från 42 923 Mkr för 2023. Minskningen beror främst på lägre leveransvolymer och lägre marknadspriser. Trots detta har vår strategi för högförädlade järnmalmsprodukter och mineraler bidragit till att mildra effekterna.
Vi har fortsatt att prioritera leveranser till stålindustrins omställning mot fossilfrihet, något som stärker vår långsiktiga relevans.
Produktions- och leveransvolymerna påverkades av två faktorer: dels två stora urspårningar på Malmbanan som orsakade transportstopp, dels omfattande driftstopp i våra pelletverk – där tre av våra största anläggningar stod stilla under långa perioder, vilket resulterade i betydande produktionsbortfall. Detta satte press på våra leveranskedjor och påverkade vår förmåga att upprätthålla normala flöden till våra kunder vilket i sin tur påverkade vårt resultat negativt.
Mdkr
Sammantaget uppgick våra leveranser av järnmalmsprodukter under året till 21,9 (25,3) Mt och produktionen minskade till 22,7 (26,2) Mt.
Det genomsnittliga globala spotpriset för järnmalm var 110 (120) USD/ton. Vid utgången av året uppgick priset till 100 USD/ton. De marknadsnoterade pelletspremierna var knappt 2 USD/ton lägre jämfört med föregående år.
Rörelseresultatet för året uppgick till 8,7 miljarder kronor, vilket motsvarar en rörelsemarginal på 26 procent. Resultatet påverkades av lägre järnmalmspriser, låg produktion och det långa stoppet på Malmbanan i början av året. Med detta i beaktande har LKAB trots utmanande marknadsförhållanden och produktionsbegränsningar levererat ett stabilt resultat under 2024.
Nettoomsättningen för affärsområde Järnmalm minskade till 30 103 (39 556) Mkr och rörelseresultatet uppgick till 9 268 (16 484) Mkr. Minskningen beror främst på lägre produktion, leveranser och fallande marknadspriser.
Affärsområde Specialprodukter redovisade en nettoomsättning på 6 303 (6 944) Mkr och ett rörelseresultat på 504 (640) Mkr, främst påverkat av lägre försäljningsvolymer av magnetit, delvis motverkat av förbättrade marginaler inom industrimineralförsäljningen.
LKAB:s verksamhet är unik och central för Sverige och Europa. Vår affärsmodell bygger på en avgörande princip: att omvandla mineraltillgångar till brytbara mineralreserver. Skillnaden mellan begreppen är grundläggande inom gruvnäringen.
Mineraltillgångar avser den totala mängden identifierad mineral i marken, medan mineralreserver är de fyndigheter som kan utvinnas lönsamt under rådande tekniska och ekonomiska förutsättningar. Att möjliggöra denna omvandling kräver noggrann prospektering, omfattande analyser och utvecklingsarbeten samt betydande investeringar. Enkelt uttryckt handlar det om hur vi på ett ekonomiskt och effektivt sätt kan bryta järnmalm ur jorden.
Varje dag vi bryter järnmalm tar vi oss närmare slutet av våra existerande mineralreserver. Därför är det avgörande att vi kontinuerligt identifierar nya fyndigheter och utvecklar innovativa brytningsmetoder och förädlingsprocesser som ökar våra intäkter och möjliggör effektiv och hållbar utvinning. Gruvdrift kan jämföras med skogsbruk där skogen återplanteras för att säkra framtiden, men till skillnad från skogsindustrin växer inte våra mineralreserver tillbaka. Detta ställer höga krav på oss som bolag att agera ansvarsfullt och långsiktigt för att säkerställa både tillgång och hållbarhet. Det är vår förmåga att göra detta – att ersätta det vi bryter med minst lika mycket nya mineralreserver – som gör oss till en global nyckelspelare inom gruvindustrin och ger oss vårt existensberättigande.
Vår verksamhet kräver stora investeringar och är känslig för marknadsförändringar. Därför måste vi ständigt balansera vårt ekonomiska ansvar med vårt klimatansvar. Gruvindustrin är kapitalintensiv, och varje investering innebär stora risker. Men dessa investeringar är också nyckeln till att säkerställa vår framtida konkurrenskraft och att bidra till en mer hållbar värld. Som en del av vår strategi arbetar vi för att inte bara ersätta de volymer vi bryter varje dag. Vi vill öka vår produktion av järnmalm, höja kvaliteten och skapa nya intäktsströmmar genom att utvinna kritiska mineral.
LKAB har stor betydelse för svensk ekonomi och är en nyckelaktör i Norrbottens utveckling. Genom vår verksamhet skapar vi arbetstillfällen, bidrar till BNP och finansierar välfärd via export och skatteintäkter.
Ett exempel på vår betydelse är att när det under 2024 var stopp på Malmbanan blev effekterna så stora att de kunde avläsas i den svenska BNP-statistiken. Våra investeringar i samhällsomvandlingar, infrastruktur och bostäder bidrar till verksamhetsorternas långsiktiga attraktivitet. På nationell nivå är vi en av Sveriges största exportörer, vilket stärker landets position som ett globalt föredöme inom hållbar industri. Internationellt är vår produktion avgörande för Europas stålindustri, där våra högförädlade järnmalmsprodukter stöder omställningen till fossilfri teknik och bidrar till att minska beroendet av mindre hållbara importmaterial. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har pekat ut säkerställandet av brytning av kritiska mineral på europeisk mark som en strategisk prioritet för Europas industriella framtid och för kontinentens säkerhet och även här spelar LKAB en nyckelroll.
2024 | 2023 | |
Nettoomsättning, Mkr | 33 146 | 42 923 |
Rörelseresultat, Mkr | 8 722 | 16 230 |
Kostnader för avsättningar till samhällsomvandling, Mkr | -313 | -400 |
Finansnetto, Mkr | 2 229 | 2 928 |
Resultat före skatt, Mkr | 10 951 | 19 158 |
Årets resultat, Mkr | 8 773 | 15 220 |
Investeringar i anläggningstillgångar, Mkr | 5 408 | 5 442 |
Operativt kassaflöde, Mkr | 1 740 | 10 704 |
Avkastning på eget kapital, % | 11,0 | 20,0 |
Nettoskuldsättningsgrad, % | -15,5 | -23,8 |
Utdelning till ägaren, Mkr | 4 400 | 7 600 |
LKAB:s strategi består av tre delar som tillsammans utgör grunden för vår framtida utveckling:
Brytning på större djup genom ökad automatisering, elektrifiering och digitalisering för ökade volymer.
Vi investerar i att utveckla framtidens gruvteknik, där fokus ligger på automatisering, elektrifiering och digitalisering. Genom det arbetet kan vi minska miljöpåverkan, öka produktiviteten i våra gruvor och samtidigt höja säkerheten för våra medarbetare. Insikter från ökad prospektering skapar förutsättningar för oss att höja våra produktionsvolymer genom utvinning av de nya fyndigheter som vi identifierat. Vi utvecklar nya tekniker i samarbete med partners, som alla syftar till att implementera nya lösningar för innovativ och ansvarsfull gruvbrytning på stora djup.
Ökat produktvärde och minskad klimatpåverkan.
Vårt mål är att revolutionera järn- och stålindustrin genom att möjliggöra produktion av fossilfritt stål. Detta sker genom framställning av vätgas från fossilfri el som kan användas för att reducera järnmalm till järnsvamp. Denna process kan drastiskt minska utsläppen av koldioxid jämfört med den traditionella masugnsprocessen som använder kol. Denna innovation är inte bara avgörande för vår egen verksamhet utan också för våra kunder i stålindustrin, som strävar efter att möta sina klimatmål.
Utvinning av fosfor och sällsynta jordartsmetaller för ökad självförsörjning.
Vi strävar efter att använda mer av material vi redan bryter för att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller – kritiska mineral som är avgörande för samhället. Dessa kritiska mineral är centrala för tillverkning av bland annat batterier, vindkraftverk och elektriska fordon, samt mineralgödsel som hälften av världens livsmedelsproduktion är beroende av. Genom våra satsningar kan vi bidra till att minska Europas beroende av importerade mineral och öka vår självförsörjning.
Europa har ambitiösa mål för att minska koldioxidutsläppen, men utan tillgång till billig och pålitlig fossilfri energi är dessa mål svåra att nå.
Höga energipriser påverkar redan konkurrenskraften för energiintensiva industrier och hela värdekedjan. För LKAB är tillgången till fossilfri energi avgörande, då vår framtid är beroende av att kunna ställa om till koldioxidfri produktion. LKAB är fast beslutna att vara en del av lösningen.
Vi arbetar aktivt med att säkerställa vår egen energiförsörjning genom strategiska partnerskap och långsiktiga avtal. Samtidigt är vi en tydlig röst i debatten om Europas energipolitik och vikten av att prioritera investeringar i ny konkurrenskraftig elproduktion. Flera kraftslag kommer behövas och måste samverka för att skapa ett stabilt och pålitligt energisystem som möter både klimatmålen och industrins behov. Vi behöver all fossilfri energi vi kan tillgå.
Malmbanan är en livsnerv för LKAB. Den är avgörande för att våra högförädlade produkter ska nå kunder i Europa och världen.
Trots detta är banan hårt belastad, och med Sveriges inträde i NATO kan den behöva hantera ännu fler transporter, vilket ökar trycket ytterligare. För att möta framtidens behov krävs investeringar i modernisering, kapacitetsökning och hållbara transporter, som stödjer både klimatmålen och Sveriges industriella konkurrenskraft.
Utöver Malmbanan är tillståndsprocesser och attraktiva lokalsamhällen centrala för LKAB:s framtid. Idag är tillståndsprocesserna ofta långa och komplexa, vilket bromsar både innovation och nödvändiga investeringar. För att LKAB ska kunna realisera sina projekt och bidra till Europas försörjningstrygghet krävs en reformering av dessa processer. Ett effektivare och mer förutsägbart tillståndssystem är avgörande för att vi ska kunna ta vara på möjligheter i klimatomställningen.
Samtidigt arbetar vi för att skapa attraktiva lokalsamhällen i Kiruna och Gällivare, där vi för en kontinuerlig dialog med berörda parter, inklusive rennäringens företrädare, för att balansera olika behov.
Hållbara samhällen på de orter där vi verkar kräver en stark offentlig sektor med högkvalitativ sjukvård, utbildning och samhällsservice. Kompetensförsörjning är en särskild utmaning, och vi arbetar aktivt för att säkerställa tillgången till den expertis som krävs för att driva och utveckla våra verksamheter. Genom satsningar på infrastruktur och samhällsutveckling stärker vi både LKAB:s förutsättningar att förbli konkurrenskraftiga och att leda industrins omställning.
Utmaningar kan leda till utveckling. I tider av prövningar har vi blivit ännu bättre på det vi gör.
Genom att optimera våra processer, förbättra produktiviteten och arbeta metodiskt har vi visat att vi kan möta svåra tider med styrka och innovation. Detta bekräftar vår förmåga att anpassa oss och samtidigt hålla fast vid våra långsiktiga mål. Omställningen mot koldioxidfrihet fortsätter, men den sker inte i ett vakuum. För att vi ska kunna nå våra mål krävs att rätt förutsättningar ges – stabil tillgång till fossilfri energi, effektiva tillståndsprocesser och långsiktiga investeringar i infrastruktur.
Under 2024 har vi tagit betydande steg framåt i våra utvecklingsprojekt, från pilotanläggningar till implementeringen av nya tekniker som kan revolutionera hela gruvnäringen. Under hösten 2024 kungjordes LKAB:s miljötillståndsansökan för vår verksamhet i Gällivare/Malmberget, vilket markerar starten på den formella prövningsprocessen i mark- och miljödomstolen som utgör ett viktigt steg för att skala upp produktionen av fosfor och sällsynta jordartsmetaller – nyckelmaterial för klimatomställningen och för att minska Europas beroende av importerade mineral.
Samtidigt har vårt arbete med fossilfri vätgas fortsatt, en fossilfri energibärare som är central för att möjliggöra stålproduktion utan kol och minska industrins koldioxidutsläpp.
Vårt nya ramverk ”Ett LKAB” skapar en tydlighet i hur vi arbetar och hur vi leder på LKAB och ska hjälpa oss att tillsammans utveckla ett fortsatt framgångsrikt företag. Vi är fast beslutna att nå våra mål och bidra till en mer hållbar framtid. Vårt fokus på innovation och hållbarhet skapar inte bara värde för LKAB utan också för våra kunder och samhället i stort. Dessa framsteg, i kombination med våra strategiska samarbeten och målmedvetenhet, visar att vi är på rätt väg, även i en tid av stora utmaningar. Under LKAB:s långa historia har vi visat att vi gång på gång klarat av stora omställningar och varit en föregångare inom innovation av gruvindustrin, både i Sverige och internationellt.
Jag vill avsluta med att rikta ett varmt och uppriktigt tack till alla våra medarbetare, kunder och samarbetspartners. Ert engagemang, era idéer och ert hårda arbete är grunden för LKAB:s framgångar. Det är genom er insats som vi fortsätter att vara en drivkraft för hållbar utveckling och ekonomisk tillväxt – både i Sverige och
på den globala arenan.
Jan Moström
Luleå, 27 mars 2025