Kritiska mineral

Investeringar för ökad självförsörjning

I oktober 2024 fattade vi ett investeringsbeslut om att etablera ett forsknings- och utvecklingscenter samt en demonstrationsanläggning för förädling av fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Luleå. Beslutet är en del av vår strategi för genomförandet av vår omställning och en viktig milstolpe för ambitionen att utveckla vår affär inom kritiska mineral.

I den järnmalm som vi bryter idag, finns mineralet apatit. Det är ett fosfatmineral och är en viktig källa till fosfor, som bland annat används för framställning av mineralgödsel som ungefär hälften av världens livsmedels­produktion är beroende av.

EU har fastställt att fosfat­mineral är ett kritiskt mineral mot bakgrund av den begränsade inhemska produktionen inom unionen. Lösningen har hittills varit att cirka 90 procent av fosforbehovet importerats, varav en betydande del, innan kriget i Ukraina, kom från Ryssland. Efter krigets start har importen begränsats och bristen på mineralgödsel har inneburit kraftigt ökade kostnader för jordbruket, vilket bidragit till den matprisinflation som upplevts under de senaste åren.

Kraftigt ökad efterfrågan förväntas

Apatiten i malmen från Malmbergsgruvan i Gällivare har fördelen att innehålla mycket låga halter av kadmium. Detta möjliggör ett näst intill kadmiumfritt mineralgödsel utan risker för förorening av mark och grödor, jämfört med vissa andra fosforprodukter som finns på marknaden i dag. I apatiten finns också sällsynta jordartsmetaller, även kallat Rare Earth Elements (REE) som för närvarande inte bryts i Europa. Kina dominerar såväl brytning som förädling på världsmarknaden, medan Europa har ett stort behov av sällsynta jordartsmetaller för att producera elbilar, vindkraftverk och annan teknik som behövs för samhällets omställning. Efterfrågan på sällsynta jordartsmetaller förväntas öka mer än femfaldigt fram till 2030, och de anges också som kritiska mineral av EU. I maj 2024 trädde EU:s förordning, Critical Raw Materials Act (CRMA), i kraft som syftar till att säkerställa en hållbar försörjning av kritiska råmaterial inom unionen.

Etablering av nya förädlingsanläggningar

Apatiten som finns i den malm vi redan idag bryter vid våra gruvor utgör outnyttjade resurser.

För att kunna tillvarata den affärsmöjlighet som apatiten utgör har vi som en del i vår ansökan om fortsatt och utökad verksamhet i Gällivare inkluderat etableringen av ett apatitverk. Med en sådan anläggning kan vi börja producera apatitkoncentrat ur biprodukterna från sovring och anrikning – och därmed utöka utnyttjandet av material som bryts. Produktionskapaciteten i Gällivare beräknas uppgå till i genomsnitt cirka 450 000 ton apatitkoncentrat per år. Apatitkoncentratet kommer sedan att vidareförädlas till fosfor, sällsynta jordartsmetaller och rent gips i den planerade industriparken för kritiska mineral i Luleå.

Innan dess kommer processen före vidareförädlingen att verifieras i demonstrationsanläggningen som vi fattat beslut om att bygga i Luleå. Demonstrations­anläggningen kommer dessutom att fungera som ett forsknings- och utvecklingscenter, vilket ger möjlighet att testa och utforska framtida potentiella källor för förädling av mineral. Detta blir en nyckel i arbetet framåt med att få fram underlag och fatta nödvändiga beslut för den planerade uppskalningen av produktionen och etableringen av en fullskalig industripark.

Större värde och säkrad självförsörjning

Utveckling av vår affär inom kritiska mineral innebär en möjlighet att tillvarata en större mängd av de värden som finns i våra fyndigheter och att vi kan ta ett kliv in på nya marknader för mineral.

Detta kommer även att vara av stor betydelse för både Sveriges och EU:s självförsörjningsgrad och försörjningstrygghet. LKAB spelar redan idag en viktig roll som EU:s främsta leverantör av järnmalmsprodukter, och i framtiden kommer den rollen även innefatta kritiska mineral.