En del av de uppgifter som samlas in av denna leverantör är avsedda för personalisering och mätning av annonseringseffektivitet.
Vi använder inte cookies av den här typen
En del av de uppgifter som samlas in av denna leverantör är avsedda för personalisering och mätning av annonseringseffektivitet.
En del av de uppgifter som samlas in av denna leverantör är avsedda för personalisering och mätning av annonseringseffektivitet.
Strategisk inriktning
Sedan starten för över 130 år sedan har LKAB genom innovation effektiviserat produktionen av järnmalmsprodukter och steg för steg ökat förädlingsgraden för att förbli konkurrenskraftiga på marknaden.
Fokus på koldioxidfria processer och produkter bidrar till högre produktvärde och minskad klimatpåverkan. Utvinningen av fosfor och sällsynta jordartsmetaller stärker Europas självförsörjning av kritiska mineral och utvecklar affären.
Vår strategi består av tre delar som tillsammans utgör grunden för vår framtida utveckling:
Brytning på större djup genom ökad automatisering, elektrifiering och digitalisering för ökade volymer.
Ökat produktvärde och minskad klimatpåverkan.
Utvinning av fosfor och sällsynta jordartsmetaller för ökad självförsörjning.
LKAB:s strategi fokuserar på att säkerställa konkurrenskraft, lönsamhet och hållbarhet genom stabil och effektiv produktion med innovativa och fossilfria lösningar.
Den strategiska inriktningen anpassas efter vad som är tekniskt möjligt, ekonomiskt hållbart och genomförbart inom rimliga tidsramar, samtidigt som risker hanteras för att balansera långsiktiga och kortsiktiga mål.
Den framtida brytningen sker på större djup, med nya huvudnivåer utformade för att säkert och effektivt utnyttja mineralreserverna och öka produktiviteten. Digitalisering, automatisering och elektrifiering kombineras med modern teknik för att optimera processen.
Inom förädlingen ligger fokus på att fortsätta utveckla koldioxidfri järnmalmspellets samt utvärdera kapacitet för järnsvampstillverkning i Gällivare. En demonstrationsanläggning ska byggas i Luleå för att utvärdera en framtida affär inom fosfor och sällsynta jordartsmetaller. LKAB siktar på att bli en ledande aktör i Europa inom industrimineraler och gruvtjänster, med fokus på miljöteknik, bygg- och jordbrukssektorn. Vi utvecklar tjänster och produkter inom verkstad, borrning, sprängämnen och underhåll, med flexibilitet att möta både interna och externa behov.
LKAB:s konkurrenskraft baseras på våra järnmalmsprodukters höga och jämna kvalitet, geografiska läge och medarbetarnas kompetens som möjliggör tillverkning av högkvalitativ pellets, vilket är särskilt viktigt för stålindustrins framtida omställning.
Gruvornas begränsade livslängd kräver omvandling av mineraltillgångar till reserver för fortsatt drift. Fossilfri energi i norra Skandinavien stärker vår position, och produkter som fosfor och sällsynta jordartsmetaller har stor potential med stöd av nya anläggningar. LKAB ska förbli en systemkritisk aktör för EU:s stålindustri och stärka självförsörjningen av järnmalm och kritiska mineral.
LKAB ska betraktas som en långsiktigt hållbar, tillförlitlig och stabil leverantör med hög teknisk kompetens som utnyttjar fördelar som malmkvalitet och fossilfri energi.
Företaget ska anpassa sig till framtidens marknad, driva hållbara verksamheter och behålla en kostnadsposition som möjliggör produktion även vid svaga marknadslägen. LKAB ska vara en central aktör i värdekedjan för järn och stål, betraktas som en pålitlig leverantör och bidra till EU:s självförsörjning av kritiska mineral. Samarbeten och partnerskap ska stärka affärerna och bidra till företagets strategiska mål.
LKAB har länge varit världsledande inom järnmalmsproduktion. Men i takt med att malmkropparna ligger på allt större djup ställs vi inför nya utmaningar. Högre bergspänningar, ökad seismisk aktivitet och mer komplex logistik kräver innovativa lösningar.
För att fortsätta vara konkurrenskraftiga och säkra framtida produktion har vi därför ända sedan underjordsbrytningen startade arbetat med att utveckla hållbara och effektiva metoder för brytning på stora djup.
Att konvertera mineraltillgångar till mineralreserver innebär att säkerställa att en fyndighet kan brytas lönsamt, där en tillgång blir till en praktisk och finansiellt hållbar brytbar reserv, även om malmen ligger mycket djupt under jord. Det är möjligt om tekniska, ekonomiska och miljömässiga faktorer samverkar för att tillåta en brytning som är ekonomiskt hållbar med tillgänglig teknologi och under rådande marknadsförhållanden.
En avgörande faktor för vår framgång är att vår järnmalm har hög järnhalt och låga halter av andra ämnen som försvårar och fördyrar stålproduktionen. Denna gynnsamma mix gör det lönsamt att bryta malm även på stora djup, eftersom produkterna efterfrågas globalt för produktion av högkvalitativt och klimateffektivt stål. Vi kan med vår järnmalm producera en pellets som ger en hög premie jämfört med världens järnmalmsprodukter i stort. Kombinationen av produktkvalitet och innovativa lösningar placerar LKAB i en unik position på marknaden.
Genom automation, digitalisering och elektrifiering har vi, i kombination med investeringar för ökad förädlingsgrad, kontinuerligt lyckats upprätthålla vår position på marknaden och öka produktiviteten. LKAB:s långsiktiga mål om koldioxidfria processer och produkter har också en direkt koppling till brytning på stora djup. Elektrifierade maskiner och annan batteridriven utrustning används redan i verksamheten för att minska klimatpåverkan och förbättra produktiviteten.
Sustainable Underground Mining (SUM) var ett banbrytande samarbete som initierades 2018 mellan LKAB, industripartners som ABB, Epiroc, Combitech och Volvo och forskarvärlden via bland andra Luleå tekniska universitet och som avslutades under 2024. Resultaten från SUM-projektet är avgörande för förmågan att möta de unika utmaningarna med brytning på stora djup och samtidigt säkerställa lönsamhet. Genom autonoma brytningssystem och realtidsövervakning kan höga bergspänningar och seismisk aktivitet hanteras effektivt, vilket minimerar driftstopp och säkerhetsrisker. Elektrifierade maskiner och energieffektiva transportsystem minskar både driftskostnader och klimatpåverkan, medan smart ventilation optimerar energianvändningen. Digitaliserade styrsystem ökar precisionen i brytningsprocessen och möjliggör fjärrstyrning, vilket förbättrar produktiviteten.
Samtidigt bidrar dessa innovationer till en tryggare arbetsmiljö genom att minska behovet av mänsklig närvaro i riskfyllda områden. Tillsammans skapar dessa lösningar förutsättningar för en hållbar och ekonomiskt effektiv brytning.
Den fortsatta utvecklingen inriktas på att vidareutveckla och implementera viktiga resultat från SUM-projektet, men även på att fortsätta arbetet för att utveckla lämpliga brytningsmetoder, design och produktionssystem för att säkerställa en konkurrenskraftig brytning även på större djup. Vår förmåga att hantera bergspänningar och vår huvuddesign är kritisk för att kunna få full effekt av ett optimerat produktionssystem, och bygger på att vi kan fortsätta utveckla metoder och lösningar anpassade för brytning på större djup.
För att realisera ambitionerna med brytning på stora djup som förlänger gruvornas livslängd genom att möjliggöra utvinning av malmkroppar som ligger under de nuvarande huvudnivåerna krävs ett gynnsamt ramverk och samverkan mellan myndigheter, näringsliv och akademi. Med rätt förutsättningar kan LKAB fortsätta vara en global ledare inom gruvindustrin och bana väg för hållbar och lönsam gruvdrift på ännu större djup i framtiden, ner mot 2 000 meter.
Produktivitet handlar för LKAB om ett högt kapacitetsutnyttjande av kapitalintensiva anläggningar. Vår konkurrenskraft och existensberättigande bygger på en balans mellan att uppnå god kostnadseffektivitet och att erbjuda produkter med hög intäktspotential.
Att bryta järnmalm i underjordsgruvor är dyrare jämfört med i dagbrott. Lönenivåer i Sverige och stränga miljökrav ökar också kostnaderna. Dessutom påverkar lägre produktionsvolymer möjligheten att komma ned till samma kostnadsnivå per producerad enhet som konkurrenter med större produktionsvolymer. Samtidigt har LKAB god utvecklad logistik och en kostnadsfördel att leverera till kunder i Centraleuropa jämfört med importerad järnmalmspellets från Brasilien och Nordamerika. Målsättningen är att maximera intäkterna genom både volym och förädling, med bibehållen kostnadskontroll.
För att bibehålla en stark position är både effektivitet i den löpande verksamheten och förmågan att omvandla malmen till förädlade produkter avgörande. Intäktsoptimering genom ökad volym och koldioxidfria processer, för ökat produktvärde på förädlad järnmalmspellets och järnsvamp i kombination med minskad klimatpåverkan, är centrala inslag i strategin. För att stärka produktiviteten arbetar vi kontinuerligt med innovation och teknologisk utveckling där automatisering, elektrifiering och digitalisering är viktiga inslag.
Med ambitionen att etablera den framtida tekniska standarden inom hållbar gruvdrift och järnmalmsproduktion fokuserar vi på små kontinuerliga förbättringar i processer, som optimering av malmtransporter och energianvändning, för att säkerställa flexibilitet och skalbarhet i verksamheten.