En del av de uppgifter som samlas in av denna leverantör är avsedda för personalisering och mätning av annonseringseffektivitet.
Vi använder inte cookies av den här typen
En del av de uppgifter som samlas in av denna leverantör är avsedda för personalisering och mätning av annonseringseffektivitet.
En del av de uppgifter som samlas in av denna leverantör är avsedda för personalisering och mätning av annonseringseffektivitet.
Geopolitik, regulatoriska förutsättningar, infrastrukturen i Sverige och lokalsamhällets behov är viktiga omvärldsfaktorer som styr LKAB:s verksamhet.
Den geopolitiska osäkerheten har accelererat i världen under 2024. Ökad protektionism och regionalisering kan leda till förändrade förutsättningar för globala leveranskedjor. Europas ambition att minska beroendet av import och öka självförsörjningsgraden skapar nya möjligheter. Med LKAB:s mineraltillgångar och långsiktiga strategi för innovation, ökat produktvärde och lokal produktion med tillväxt befäster vi vår position. Den ger förutsättningar för omställning för lägre utsläpp av koldioxid och stabila värdekedjor genom partnerskap med kunder. LKAB har en central roll som leverantör av järnmalm till stålindustrin på LKAB:s hemmamarknader.
Energipriserna i Europa, som ökat kraftigt sedan Rysslands invasion av Ukraina, fortsätter att påverka både gruvindustrin och stålförbrukande industrier. Järn- och stålindustrin ska ställa om sina processer för att minska utsläppen och det behövs konkurrenskraftiga energilösningar då stålindustrin går från ett globalt pris för energi via kol till regionala priser. LKAB har ett bra utgångsläge givet fördelen med lägre elpriser och tillgång till fossilfri energi i norra Sverige.
Den europeiska stålindustrin står inför en genomgripande omställning, med målet att minska klimatavtrycket och samtidigt säkerställa konkurrenskraften. Förändringen sker dock i en utmanande ekonomisk miljö, där stagnerande tillväxt, höga kostnader, osäkerhet om energilösningar och hur den framtida marknaden utvecklas råder. Det påverkar takten i omställningen. LKAB:s flexibla produktions- och leveransmodell syftar till att kunna följa kundernas behov från traditionella masugnsprocesser till direktreduktion kombinerat med ljusbågsugn.
Europa är i behov av att minska sitt importberoende av kritiska mineral. Sällsynta jordartsmetaller behövs för fossilfri energi och elektrifiering. Fosfor är en avgörande insatsvara till mineralgödsel, som är nödvändig för en hållbar livsmedelsproduktion. Genom att utvinna kritiska mineral ur det material som vi redan brutit kan LKAB bidra till en cirkulär och hållbar värdekedja. Det stärker både Sveriges och EU:s försörjningstrygghet.
EU:s klimatmål är att minska koldioxidutsläppen med 55 procent till 2030 och nå nettonollutsläpp senast 2050. Med verktyg som EU:s utsläppshandelssystem (EU-ETS) och klimattullar (CBAM) ökar incitamenten för företag att minska sina klimatavtryck när kostnaderna för koldioxidutsläpp ökar. Tekniska och ekonomiska förutsättningar kan leda till försenade åtgärder, men insatser måste vidtas för att nå klimatmålen 2050. LKAB:s produkter har ett lågt klimatavtryck i en global jämförelse men ambitionen är att uppnå koldioxidfria processer och produkter 2045.
För stålindustrin innebär EU:s klimatmål stora förändringar. Omställningen från att använda kol vid ståltillverkning till alternativ som minskar utsläppen av växthusgaser har börjat. Omställningen ökar behovet av fossilfri elproduktion. Utmaningar som begränsad tillgång till fossilfri energi till konkurrenskraftigt pris, bristande infrastruktur och långa tillståndsprocesser kan emellertid bromsa utvecklingen. En temporär sämre ekonomisk utveckling i Europa skulle kunna dämpa efterfrågan på fossilfri energi på kort sikt, men den långsiktiga trenden består.
Från och med 2026 börjar den fria tilldelningen av utsläppsrätter inom EU ETS fasas ut. Den ersätts med klimattullar. Utfasningen av fria utsläppsrätter är en stor omställning för energiintensiva industrier som gruv- och stålsektorerna och skapar ett starkare incitament för investeringar i fossilfria teknologier. Med LKAB:s järnmalmspellets som insatsvara kan stålföretagen minska på produktionen av sinter vilket minskar utsläppen av växthusgaser och samtidigt minska energiförbrukningen i masugnar.
Tillståndsprocesserna i Sverige är avgörande för att möjliggöra såväl industriella satsningar såsom gruvprojekt. Processerna är ofta långa och oförutsägbara med många steg och inblandade aktörer. Mer effektiva tillståndsprocesser är avgörande för att möta framtidens krav på en hållbar gruvnäring. LKAB navigerar i det komplexa regelverket med egen kompetens och samverkan med andra aktörer. Bolaget bidrar aktivt till att belysa och verka för behövliga regelförändringar för att Sveriges och Europas omställning ska kunna genomföras.
Malmbanan är avgörande för LKAB:s produktion och leveranser, men kapacitetsbrist och bristande underhåll skapar stora utmaningar. Nästan hälften av Sveriges godstransporter, räknat i ton, går på denna järnväg som redan idag är underdimensionerad. Med framtida ökade transportbehov riskerar kapacitetsbristen att hämma värdeskapande. LKAB efterlyser långsiktiga investeringar och en samordnad strategi för att möta nuvarande och framtida behov.
Fossilfri energi och ett stabilt elnät är förutsättningar för LKAB:s omställning och expansion. Effektivare tillståndsprocesser, utbyggd kraftinfrastruktur och kapacitet för att möta det växande elbehovet är betydande för att möjliggöra en framgångsrik omställning till koldioxidfria processer och produkter.
Hamnarna i Luleå och Narvik är viktiga för LKAB:s transporter till internationella marknader. De är kritiska delar av LKAB:s logistikkedja och fungerar som knutpunkter. En utbyggd kapacitet för att möta kommande expansionsbehov är viktig.
LKAB:s verksamhet medför stora förändringar i de lokala samhällena, särskilt i Kiruna och Gällivare (Malmberget). Genom dialog med lokalsamhället planeras nya bostäder, arbetsplatser och infrastruktur för att underlätta övergången för de som påverkas. Vi samarbetar med kommunerna, regionen och andra aktörer för att skapa attraktiva samhällen som erbjuder bostäder, viktig samhällsservice och infrastruktur.
LKAB arbetar aktivt för att balansera sina intressen med lokala intressen, inklusive rennäringens behov. Samverkan och tidig dialog förs med berörda samebyar och är en förutsättning för att gruvnäringen och rennäringen kan fortsätta bedrivas och utvecklas. De samverkansavtal som finns är framtagna tillsammans med samebyarna. De bygger på ömsesidighet och respekt och syftar till att ge ökade förutsättningar att komma överens och hitta lösningar i olika frågor.
LKAB samarbetar också med lokala myndigheter, organisationer och invånare på verksamhetsorterna. Genom dialog, samråd och informationsutbyte ges förutsättningar för förståelse och möjlighet till anpassningar och åtgärder för att minska negativ påverkan och gynna aktörer i samhället.