Stor gruvkonferens i Kiruna söker lösningar för världens mineralbehov

13 september 2024
Konferensens ämne är storskalig brytning, en metod om bland annat används i Kirunagruvan.

I år är LKAB arrangör för konferensen Massmin tillsammans med Luleå Tekniska Universitet. Mass mining innebär att man bryter stora volymer, något som möter allt större utmaningar världen över samtidigt som behoven ökar. Hundratals gruvexperter samlas i Kiruna 14-19 september.

Människors behov av metaller och mineraler fortsätter att växa, inte minst som en följd av klimatkrisen och den gröna omställning som krävs för att minska behovet av fossila bränslen. Samtidigt har de ytliga och enkla fyndigheterna av malmer i stor utsträckning brutits ut, så gruvbolag står inför att dels bryta sig ner mot större djup, dels lyckas hitta processer för att förädla även fyndigheter med lägre halter.

– Att gruvbranschen lyckas lösa de här utmaningarna är en nyckel både till bibehållen och ökad välfärd för fler människor jorden runt, och för att vi ska kunna ställa om till ett hållbarare samhälle. Därför är det otroligt roligt att kunna välkomna så många av de ledande experterna inom flera olika gruvtekniska områden till Kiruna, säger Jenny Greberg, teknikchef på enheten strategi och affärsutveckling på LKAB.

Konferensen innebär möjligheten att träffas för att utbyta erfarenheter och besöks av experter inom rasbrytning, en storskalig brytningsmetod som används i LKAB:s underjordsgruvor. Mötet anordnas vart fjärde år och över 150 vetenskapliga artiklar har skickats in av författare från 18 länder.


Jenny Greberg