Maria Ryytty har tilldelats prestigefyllt europeiskt ledarskapspris

2 oktober 2024

Maria Ryytty, chef för Strategiskt underhåll på affärsområde järnmalm, har tilldelats det prestigefyllda European Maintenance Manager Award för 2024.

Priset delas ut vartannat år av European Federation of National Maintenance Societies (EFNMS) och Salvetti Foundation. Årets pris delades ut i förra veckan under en ceremoni i Rimini, Italien. 

Stort grattis Maria, hur känns det här? 

– Jag är otroligt glad och stolt över att ha fått motta det här priset. Det är viktigt att förtydliga att det här är resultatet av många människors arbete. Alla förbättringsarbeten som jag har fått äran att leda har jag genomfört tillsammans med kompetenta kollegor. Sedan 2007 har många personer deltagit i arbetet och varit involverade för att tillsammans sträva mot gemensamma mål och skapandet av tydliga effekter. Alla som jag har arbetat med genom åren är en del av det här priset. Det vill jag verkligen att alla ska känna, säger Maria Ryytty. 

Det här ett ledarskapspris, hur ser du på rollen som ledare? 

– Jag ser det som mitt ansvar att med ett coachande ledarskap skapa förutsättningar både för individer och grupper att utvecklas och arbeta till en gemensam målbild, som tar oss närmare LKAB:s strategiska mål och affärsplan, säger hon. 

Vad är det som är receptet för ett lyckat förbättringsarbete? 

–  Det är viktigt att alla vi inom LKAB som jobbar med underhåll har en god kännedom om kundens behov, en bra kundrelation och en stor förståelse för de förutsättningar som finns eller behöver skapas. Vi behöver hela tiden jobba på att ha en bra dialog och vi måste anpassa vårt stöd till verksamheten utifrån kundens förutsättningar, säger hon. 

Varför är underhållet viktigt? 

– Det är ett av de mest prioriterade områdena för vår lönsamhet och för vår säkerhet. Vi arbetar för en hållbar, effektiv och lönsam underhållsverksamhet, vilket innebär planerat underhåll vid rätt tid. Detta påverkar arbetsmiljö, yttre miljö såväl som energiförbrukning positivt, vilket i sin tur leder till förbättrad affärsmässighet, säger Maria Ryytty. 

Maria Ryytty tilldelades Årets underhållsledare Sverige 2022. Riksorganisationen Svenskt Underhåll utser vinnaren i Sverige och nominerar till priset European Maintenance Manager Award. 

Beskrivning av European Maintenance Manager Award 

European Maintenance Manager Award är ett erkännande för enastående prestationer inom underhållsområdet genom att tillämpa och främja nya koncept, teknologier och bästa praxis. Priset är ett av de mest prestigefyllda europeiska priserna för en extraordinär prestation inom underhållsområdet. Detta pris delas ut vartannat år av European Federation of National Maintenance Societies (EFNMS) och Salvetti Foundation. 2024 delades priset ut 16 september under en ceremoni i Rimini, Italien. 

Priset instiftades av Dr. Stefano Salvetti och hans stiftelse samt European Federation of National Maintenance Societies – EFNMS.