Arbetsmiljö- och säkerhetsstrateg till Hållbarhetsavdelningen

Tjänst
Strateg
Ort
LKAB, Kiruna/Malmberget/Luleå
Anställningsform
Tillsvidareanställning
Sista ansökningsdag
2022-10-23

Om företaget / verksamheten

LKAB är en internationell högteknologisk gruv- och mineralkoncern som bryter och förädlar Norrbottens unika järnmalm för den globala stålmarknaden och erbjuder hållbara järnmalms-, mineral- och specialprodukter. Sedan 1890 har vi utvecklats genom unika innovationer och tekniklösningar och drivs framåt av mer än 4 500 medarbetare i 12 länder. LKAB-koncernen omsatte cirka 49 miljarder kronor år 2021.

Hållbarhet är kärnan i vår affärsidé och vår ambition är att vara ett av de mest innovativa, resurseffektiva och ansvarstagande företagen i branschen. Vi leder omställningen av järn- och stålindustrin och vår plan är att ha utvecklat koldioxidfria processer och produkter till år 2045. Det är med andra ord en utmanande och spännande tid vi har framför oss.

Om tjänsten

Hållbarhetsavdelning har som uppdrag att sätta mål och ramar för LKAB:s hållbarhetsagenda genom styrning, rapportering och uppföljning. Till år 2030 har vi ambitiösa koncernmål inom klimat och energi, säkerhet och arbetsmiljö, biologisk mångfald, jämställdhet och mångfald samt ekonomisk hållbarhet.

Som strateg inom arbetsmiljö- och säkerhet på Hållbarhetsavdelningen deltar du i arbetet med att leda och utveckla koncernens strategiska arbete inom det aktuella området. I denna roll behöver du ha gedigen erfarenhet av arbetsmiljö- och säkerhetsfrågor samt god kunskap om hållbarhet generellt.

Vi söker specifikt en strateg som tillsammans med oss kan driva, utveckla och implementera det strategiska koncernövergripande arbetet inom fältet. Det innefattar bland annat att identifiera relevanta frågor och processer genom nära samarbete med affärsområden och bransch, rapportera och identifiera framgångsfaktorer samt förbättringsområden och att utveckla ledningssystemet inom arbetsmiljö- och säkerhet.

Du rapporterar direkt till sektionschefen för miljö, energi och social hållbarhet. Stationeringsort för tjänsten är Kiruna, Malmberget eller Luleå.

Dina kvalifikationer

Vi söker dig med högskole-/universitetsexamen samt erfarenhet inom arbetsmiljö- och säkerhetsområdet, alternativt liknande utbildning med relevant arbetslivserfarenhet.

Eftersom du i denna roll leder och driver processer i nära samarbete med verksamheterna men också samarbetar med externa aktörer, är det viktigt att du besitter goda ledaregenskaper och arbetar relationsbyggande både inom- och utanför arbetsplatsen.

För LKAB är arbetsmiljö extra viktiga frågor och vi söker dig som har gedigen erfarenhet av att skapa förändring och förbättring inom arbetsmiljö- och säkerhetsfrågor. Som strateg inom detta område behöver du vara kommunikativ, analytisk och bra på att anamma ett systemperspektiv. Du har förmågan att driva förändring inom hela MTO-perspektivet.

Det är meriterade om du har erfarenhet av:
• Arbetsmiljö- och säkerhetsarbete och/eller ledarerfarenhet inom gruvindustri eller annan tung industri.
• Styrning, uppföljning och rapportering i en större organisation.
• Arbete i stabsfunktion eller motsvarande.
• Bevakning av lagstiftning och forskning inom aktuellt område samt erfarenhet av att lämna remissvar eller liknande.

Tjänsten kräver B-körkort samt förmåga att uttrycka sig mycket väl i såväl tal som skrift på både svenska och engelska.

Vi erbjuder

Ett jobb i en högteknologisk, internationell Mineralkoncern med storskalig verksamhet på en global, konkurrensutsatt marknad. Vi kan erbjuda del i företagets belöningssystem, förmåner som studiestöd och tandvård, friskvård med möjlighet till varierande aktiviteter inom malmfälten samt andra aktiviteter inom LKAB:s föreningar inom exempelvis friluftsliv eller konst.

Övrig information

Välkommen in med din ansökan innehållande CV och personligt brev senast 2022-10-23.

För mer information om tjänsten vänligen kontakta sektionschef Fredrik Pettersson: fredrik.pettersson@lkab.com alt. 070-314 20 48.

Inför rekryteringsarbetet har LKAB tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanbeder oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

Fackliga kontaktpersoner:
Kiruna/Svappavaara
Sakari Alanko, Unionen, 0980-725 08

Malmberget/Luleå
Unionen Södra – Per Ola Eriksson, 0920-38076
SACO-klubben Södra – Annika Taavoniku, 0970-79532
Ledarna Södra – Annica Kaati 0970-76765