Miljö- och hållbarhetsingenjör

Tjänst
Ingenjör, miljö
Ort
LKAB Minerals, Luleå
Anställningsform
Tillsvidareanställning
Sista ansökningsdag
2022-08-22

Om företaget / verksamheten

LKAB är en högteknologisk, internationell gruv- och mineralkoncern som verkar på en global marknad. På flera orter i Sverige och internationellt förädlar, utvecklar och säljer affärsområdet Specialprodukter produkter för exempelvis jordbruksnäringen, byggindustrin och förnybar teknik. En tredjedel av vår försäljning kommer från cirkulära material. Vi planerar dessutom för en cirkulär industripark i Luleå för en hållbar produktion av kritiska mineral och cirkulära produkter. En viktig del i denna utveckling är att säkerställa att vår verksamhet använder energi på ett smart och hållbart sätt med ett så litet klimatavtryck som möjligt.

Om tjänsten

Vill du ha ett spännande arbete där du får jobba brett med gruv- och mineralindustrins energi- och hållbarhetsarbete? Vi växer och behöver flera duktiga kollegor som kan och vill inom miljö och energi. Vi behöver dig som har minst fem års arbetslivserfarenhet inom miljö och energi och som nu vill ta ett steg framåt tillsammans med oss. #energi #miljö #cirkulär ekonomi #mineral #material #hållbarhet

Uppdraget ligger i linje med LKAB:s strategi. Det innebär:
• Följa upp LKAB:s mål inom miljöområdet inklusive resurseffektivitet och biologisk mångfald.
• Bidra till analyser och därmed underlag till strategisk riktning och stöd i utvecklingsprojekt inom affärsområdet.
• Vara en viktig del i vårt förbättringsarbete och arbete med laguppfyllnad.
• Delta i eller driva projekt kopplat till miljö och hållbarhet.
• Stödja affärsområdets verksamheter generellt och med din specialistkunskap.
• Säkerställa kunskap om och hjälpa till med införandet av LKAB:s hållbarhetsmål inom miljö.
• Delta och representera affärsområdet i lämpliga forum.

Du rapporterar till vår Chef miljö, energi och klimat inom stab Corporate Responsibility på affärsområdet Specialprodukter.


Du blir en del i ett hållbarhetsteam med kollegor inom hållbar värdekedja, kvalitet, arbetsmiljö och säkerhet samt i ett stort samarbete inom koncernen. Du blir också en del i ett affärsområde som har mycket på gång, både i de svenska och internationella delarna, med utveckling av cirkulära mineral- och materialprodukter och etablering av en större industripark.

Dina kvalifikationer

Du är civilingenjör med intresse för industrins miljö- och hållbarhetsfrågor, alternativt har universitets-/högskoleutbildning med inriktning mot miljö, kemi eller motsvarande kunskaper förvärvade över tid. Du har minst fem års relevant erfarenhet av miljöområdet och gedigen kunskap i resurseffektivitet (material, vatten, avfall och kemikalier), biologisk mångfald och miljöledning, samt ett grundmurat livscykels- och cirkularitetstänk.

Du har erfarenhet av såväl miljöledning ISO som miljöbyggsamordnare. Du har erfarenhet av arbete med produkters miljö- och klimatpåverkan, och/eller har erfarenhet av användning av verktyg. Det är en fördel med erfarenhet av tillverkande industri eller bygg- och anläggningsbranschen, En fördel är kunnande i materialegenskaper liksom kemiska processer.

Du är en målmedveten person som känner ett naturligt ägarskap för dina arbetsuppgifter och för att driva dessa framåt. Vidare är du lösningsorienterad och proaktiv och som ser samverkan som en framgångsfaktor för goda resultat. Du har förmågan att både etablera och utveckla relationer på företagets alla nivåer. Du kan arbeta strukturerat, noggrant och analytiskt.

Du har ett öga för detaljer och struktur men som kan också placera detaljerna i ett större perspektiv och vad dessa har för betydelse för våra mål. Du trivs med varierande arbetsuppgifter och att arbeta självständigt. Du har erfarenhet av projektarbete och projektledning.

Då vi verkar inom en internationell verksamhet, behöver du ha mycket goda kunskaper i svenska och engelska, i både tal och skrift.

Vi erbjuder

Vi erbjuder, utöver konkurrenskraftiga villkor, en möjlighet att vara med och påverka vår pågående omställning och tillväxtresa som bidrar till ett bredare och starkare LKAB med fokus på hållbarhet, och en möjlighet att växa i yrkesrollen och lära mer om industrins miljö- och hållbarhetsfrågor.

Övrig information

Placering i någon av affärsområdets verksamhetsorter som Luleå och Malmberget har prioritet men även andra orter, t.ex. Stockholm, kan diskuteras.

Välkommen in med din ansökan senast 2022-08-22. Intervjuer kommer bokas in efter semesterperioden. Vi ser fram emot att höra från dig!

För mer information om tjänsten kontakta Chef miljö, energi och klimat, Kristina Haraldsson, +46 70 324 1910.